Kredi Faizleri Düştü, İpotekli Konut Satışları Son 8 Ayın Zirvesine Tırmandı!

Bankaların kredi faiz oranlarında Mart ayında yaşanan düşüş konut satışlarına olumlu yansıdı. Düşen faiz oranları ile ipotekli konut satışları yüz güldürdü.

Bankaların kredi faiz oranlarında Mart ayında yaşanan düşüş konut satışlarına olumlu yansıdı. Düşen faiz oranları ile ipotekli konut satışları yüz güldürdü.

Ocak ayında yüksek faiz oranları nedeni ile yüzde 25 gibi rekor oranda daralan konut sektörü Mart ayında yaşanan konut kredisi faiz indirimleri ile rahat bir nefes aldı.



TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistikleri rakamlarına göre Mart 2019 döneminde konut satışları yine düştü ancak daralma yüzde 5,3 gibi oldukça düşük bir seviyeye çekildi.



Vatandaş Ev Almak İçin Kredi Faizlerinin Düşmesini Bekliyor!



Yaşanan yükseliş aslında vatandaşın ev almak için konut kredisi faiz oranlarının düşmesini beklediğini ortaya koydu.



Seçimlerden önce kamu bankaları yeni bir konut kredisi kampanyası başlatmış konut kredisi faiz oranları en düşük yüzde 1.28 seviyesine çekilmişti.



Konut kredisinde psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 1 seviyesinden oldukça uzak olsa da vatandaş yine de düşen konut fiyatlarından yararlanabilmek adına alıma yönelmişti.



Açıklanan konut satış istatistikleri aslında yaşanan bu gelişmeyi net olarak gözler önüne sermiş oldu. 2019 yılının Mart ayında Türkiye genelinde 22 bin 762 adet ipotekli konut satışı kapsamında el değiştirdi.



Şubat 2019 döneminde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 68,2 oranında rekor düşüş göstermişti. Mart ayında ise bir önceki yıla oranla yaşanan düşüş yüzde 30,6 ile sınırlı kaldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli konut satışlarının oranı yüzde 21,7 olarak kayıtlara geçti.



KONUTDER Başkanı Altan Elmas'tan Bankalara Çağrı!



Konut satışlarında yaşanan düşüş en çok konut stoku yüksek olan inşaat firmalarını olumsuz etkilerken konu hakkında açıklamada bulunan KONUTDER Başkanı Altan Elmas "Kamu bankalarıyla yapılan 0.98 faiz oranı kampanyası ve daha sonraki süreçte kamu bankalarının konut kredisi faiz oranını genel olarak 1.28'e düşürmesi sektöre önemli bir dinamizm kazandırdı.



Vatandaşlarımızın kampanyalardan yararlandığını görmek hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için umut verici. Bir süredir ertelenen konut alma talebi bahar dönemiyle birlikte tekrar canlanmıştır. Özel bankalar da özveri ve fedakarlıkta bulunan gayrimenkul sektörü ve kamu bankaları gibi elini taşın altına koymalır. Sene sonuna kadar yabancıya satışta 10 milyar doları yakalayabiliriz" diyerek bankalara çağrıda bulundu.



Kredi Faizleri Yükseldi, Nisan Ayında Daralma Büyüyebilir!



Seçimden sonra başlayan kredi faizlerinde ki artış ne yazık ki konut satışlarına olumsuz yansıyacak gibi görünüyor.



Faizlerdeki rekor yükseliş ile ev almak için fırsat kollayan vatandaşlar yine beklemeye geçerken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan , "Tahminim mayıs gibi yüzde 1'in altını, yüzde 0.98'i görünce sektördeki süreç daha da hızlanacak. Konutta mart itibarıyla günlük takip ettiğim rakamlar çok güçlü bir toparlanmaya işaret ediyor" açıklamasının ardından Mayıs ayını beklemeye başladı...



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri