Kredi Faizleri Yükseldi, Konut Satışı Rakamları Düştü! 2021'de Konut Fiyatları Ne Olur, Faizler Düşecek Mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları giderek yükselmeye devam ederken ne yazık ki yaşanan yükseliş konut satış rakamlarına da olumsuz yansıdı.

Bankaların konut kredisi faiz oranları giderek yükselmeye devam ederken ne yazık ki yaşanan yükseliş konut satış rakamlarına da olumsuz yansıdı. Yükselen faiz oranları ve ekonomide yaşanan dalgalanma sonrasında düşen konut satış rakamları sonrası müteahhitlerden yeni açıklamalar geldi.

Emlak365.com / Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan yüzde 0.64 faizli ve 1 sene ertelemeli konut kredisi desteği paketi ile konut satış rakamları büyük bir rekora imza atmıştı.



2020 YILINDA TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK KONUT SATIŞ RAKAMI REKORU KIRILDI!



Kamu bankaları tarafından başlatılan kredi kampanyası sonrasında konut sektörü son derece yüksek bir satış rakamı başarısına ulaşmıştı.



2020 yılına düşen faiz oranları sonrasında son derece iyi bir başlangıç yapan inşaat sektöründe konut satış rakamları yükseliş göstermişti. Ocak ve Şubat ayında pandemiye rağmen yükselmeye devam eden konut satış rakamları koronavirüsün zirve noktasına ulaştığı Mart ayında özellikle de yabancılardan gelen konut talebinin düşmesi ile gerilemeye başlamıştı.



Nisan ve Mayıs ayında dip noktasına ulaşan konut satış rakamları sonrasında kamu bankaları tarafından konut sektörünü canlandırmak adına düşük faizli konut kredisi verilmeye başlanmıştı. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 0.64 faizli konut kredisi desteği kampanyasında sunulan 1 sene erteleme imkanı kampanyanın çok daha fazla ilgi görmesini sağlamıştı.



Kampanyanın başlatıldığı Haziran ayında artan konut satış rakamları Temmuz ayında tüm zamanların en yüksek seviyesini görerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı.





KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ, VATANDAŞIN TALEBİ DÜŞTÜ!



Yaşanan dalgalanmanın ardından konut kredisi faiz oranları yükselişe geçti. 0.64 faiz oranının ardından bazı bankalarda konut kredisi faiz oranı yüzde 2 seviyesinin dahi üzerine çıkarken sıfır konut kredisi faiz oranı kamu bankalarında bile yüzde 1.52 seviyesini gördü.



Şu anda en uygun konut kredisi veren banka ING Bank olurken en düşük konut kredisi faiz oranı ise yüzde 1.34 seviyesine yükseldi. Yaşanan yükselişin ardından konut kredisi faiz oranı rakamının psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 0.99 seviyesini aşması ile vatandaşın konuta olan talebi ve ev kredi kullanım oranı ile ipotekli konut satış rakamları dibe vurdu.



2021 YILINDA KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, BANKALARIN KREDİ FAİZ ORANLARI NE OLUR, İNDİRİM OLACAK MI?



Ne yazık ki 2021 yılında yakın bir tarihte kredi faiz oranları için indirim beklentisi bulunmuyor. Ekonomistler tarafından yapılan değerlendirmelerde en yakın faiz indirimi için yılın ikinci yarısı işaret edilirken bu indirim gelmesi için ise enflasyon rakamlarında planlanan hedeflerin yakalanması gerekiyor.



Konut fiyatları konusunda ise satış rakamları düşse dahi yükselen inşaat maliyetleri, demir ve çimento fiyatlarına gelen fahiş zamlar nedeni ile indirim yapılması beklenmezken inşaat sektörü temsilcileri tarafından yapılan değerlendirmede sıfır konut projeleri için kademeli zam geçişi yapılacağı dile getiriliyor.

Emlak Haberleri Haberleri