Krediyle Ev Alımlarında 2021 Yılında Ödenecek Masraflar! Tapu Harcı, Ekspertiz, İpotek, Sigorta Ücreti

Konut kredisi kullanarak ev alacak olan vatandaşların 2021 yılında ödeyecekleri masraf tutarları değişti.

Konut kredisi kullanarak ev alacak olan vatandaşların 2021 yılında ödeyecekleri masraf tutarları değişti. Bankaların ekspertiz ücretleri, tapu harcı ödemesi, sigorta masrafı, ipotek tesis ücreti ve diğerler. Tüm bu masraf ödemelerini ortalama değerleri ile yeni güncel fiyat tablosuyla ele aldık.

2020 yılında gerçekleştirilen konut satışlarının çok önemli bir kısmı kredili satışlar ile oldu.



Yıl genelinde satılan evlerin önemli bir oranında kredi kullanan vatandaşların tamamı çeşitli masraf ücretleri ödediler. 2020 yılında ödenen bu masraflar yeni yıl ile birlikte zamlandı. İşte yeni zamlı kredi ve tapu masrafları.



KONUT KREDİSİ MASRAFLARI



Bankalardan konut kredisi kullanarak ev alan vatandaşlar bankalara çeşitli kredi ücretleri ödediler. Kredi kullanımının başından sonuna kadar yapılan tüm masraf ödemeleri ise kredi kullanım limitine bağlı olarak binlerce TL'ye ulaşabiliyor. Yapılan ödemelere dair tüm ayrıntılar sizlerle.



Ekspertiz Ücreti



Bankalar konut kredisi ile ev alımlarında, alınacak evin değerinin belirlenmesi ve kredi limitinin ayarlanması adına ekspertiz ücreti alırlar. 2021 yılının ilk günlerinde ekspertiz ücretleri en az 800 TL olarak ödenirlen en azla 1250 TL'ye çıkıyor.



İpotek Tesis Ücreti



2021 yılının grimesinin ardından değişen ücretlerden birisi de ipotek tesis ücreti. Bankalar kullanılan kredinin teminatı için alınan evi ipotek altına alırlar. Bu ipotek işlemlerine dair masraflar ise ipote tesis ücreti adı altında ödenir. Ödemeler 155 TL ile 350 TL arasındadır.



Kredi Tahsis Ücreti



Bankalar kullanılan kredi tutarı kadar müşterilerden kredi tahsis ücreti alırlar. Bu oran kullanılan kredinin yüzde 0.5'i kadardır. 100.000 TL kredi çeken bir müşteri 500 TL kredi tajsis masrafı öder.



EMLAKÇI, TAPU VE SİGORTA MASRAFLARI



Konut kredisi kullanımlarında bankalara ödenen masrafların dışında bazı ek masraflarda bulunuyor. Bu ek masraflar tapu harcı, döner sermaye ücreti, emlakçı komisyon ücreti ve sigorta ücretlerinden oluşuyor.



DASK Masrafı



Zorunlu deprem sigortası ücreti 2021 yılında deprem riski olan bölgeler için daha yüksek uygulanacak. Deprem riski, binanın yeni veya eski oluşu, dairenin bulundu kat, il ilçe dkonumuna göre DASK ücretlri 50 TL ile 400 TL arasında değişiyor.



Tapu Harcı Masrafı



Söz konusu masraf ödemesi alınan veya satılan dairenin yüzde 4'ü kadar ödenir. Ödemeler sözleşmede aksi belirtilmedikçe yüzde 2 yüzde 2 şeklinde ödenir. 300 bin TL'lik bir daire için 6 bin TL masraf ödenir.



Emlakçı Komisyon Ücreti



Önümüzdei dönemde de emlakçı komisyon ücretleri alınan evin değerine göre ödenecek. Yapılan anlaşmalar değişmeler olsa da genellikle dairenin değerinin yüzde 4'ü kadar ödeme yapılır. Ödemeler yine alıcı ve satıcının anlaşmasına göre değişir.



Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri