Küçükçekmece'de Osmanlı'nın İlk Kibrit Fabrikası 70 Milyon TL'ye Satılıyor!

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan ve Osmanlı'nın ilk kibrit fabrikası olan yapı mirasçıları tarafından satılığa çıkarıldı. Hisse sahibi ailelerin 15.377 metrekarelik araziye sahip olan tarihi yapıyı satma kararı aldıkları bildirildi.

İstanbul Küçükçekmece'de uzun yıllardır atıl vaziyette bulunan ve Osmanlı'nın ilk kibrit fabrikası olan tarihi yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 11 yılında 1. derece tarihi eser alanı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştı. Aradan geçen yıllar tarihi yapının bakımsızlıktan bazı duvarlarının yıkılmasına neden oldu. Ancak fabrikanın demir konstrüksiyon iskeleti hala daha sağlam bir şekilde ayakta duruyor. Kapı ve pencereler ise bakımsızlıktan zarar gördü.

15.377 METREKARELİK TARİHİ FABRİKA SATIŞA ÇIKARILDI

Bakımı yapılmadığı için tarihi yapı içerisinde ağaçlar ve otlar bitmiş. Buna karşın kurulduğu dönem üretilen kibritlerin taşınması için döşenen dekovil raylar ise hasar görmeden bugüne kadar sağlam bir şekilde ulaşmış. Toplam 15.377 metrekarelik alana sahip olan yapının iki parselden oluştuğu ve 5 bin metrekarelik kapalı alanı olduğu bildirildi. Ayrıca kayıtlarda bu yapının ticari mülk olarak geçtiği belirtildi.

Uzun yıllar atıl durumda kalan ve şu anda da kuruluş amacının dışında kullanılan tarihi yapıda 5 ayrı ailenin hissesi bulunuyor. Aileler eski fabrika binasını 5 ayrı bölüme ayırıp kendi işlerini yürütebilmek için kullanıyorlar. Yapı içerisinde mermer işletmesi, kauçuk bant üretimi gibi alanlar kurulup faaliyete devam ediyor. Bazı mirasçılar ise kendilerine ayrılan bölümü depo olarak kullanıyorlar. Ancak satılığa çıkarılan eski fabrikanın içerisindeki bu alanlar satıştan sonra boşaltılacak.

Edinilen bilgilere göre fabrikanın eski sahiplerinin burayı lastik çizme fabrikası yapmak için satın aldıkları ama o sırada 1. Dünya Savaşı'nın çıkması nedeniyle bunu gerçekleştiremedikleri bildirildi. Bundan dolayı fabrika yıllarca atıl durumda kalıyor. Yıllar içerisinde de ortak kullanım konusunda hissedar aileler arasında bir mutabakata varılamıyor. Tarihi eser kimliğinin de verilmesinin ardından bu yapı iyice kullanılamaz hale geliyor.

TARİHİ YAPI YIKILAMAYACAK AMA FARKLI ŞEKİLDE KULLANILABİLECEK

Eski fabrikayı satın alacak olanların bu alanda ne yapabilecekleri hakkında da bilgi verildi. Buna göre bu tarihi yapıyı alanlar binayı yıkamayacaklar. Ancak fabrika, alışveriş merkezi, restoran gibi kullanılabilecek. Restore edilip çevresine emsal binalar yapılabilecek. Ev olarak kullanımının ise mümkün olmadığı ifade edildi.

70 MİLYON TL İSTENİYOR

1897 yılında üretime başlayan Osmanlı'nın ilk kibrit fabrikasında 1900'lü yılların başında hammadde sıkıntısından üretim durmuştu. Yıllar içerisinde ise atıl vaziyette kaldı. Şimdi ise hissedar aileler yeterince sahip çıkamıyorlar. Restorasyonunun da oldukça maliyetli olması durumu içinden çıkılamaz bir boyuta getirdi. Edinilen bilgilere göre tarihi yapıyı satışa çıkaran hissedar aileler eski fabrikayı 70 Milyon TL'ye satıyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri