Kültür Ve Turizm Bakanlığı Hidiv Kasrı İçin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hakkında Suç Duyurusunda Bulundu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı mahkemelik oldu. Hidiv Kasrı'ndaki tünel kazısına itiraz eden Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı mahkemelik oldu. Hidiv Kasrı'ndaki tünel kazısına itiraz eden Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında Hidiv Kasrı nedeniyle yaşanan anlaşmazlık mahkemeye taşındı. İstanbul'un tescilli yapılarından olan Hidiv Kasrı'ndaki tünel kazısıyla alakalı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bakanlık tarafından Koruma Kurulu kararına uyulması ve tarihi binanın orijinal hale getirilmesi talep edildi.



Birinci grup tescilli yapılarda gerçekleştirilen tüm uygulamaların Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onaylı restorasyon projesine göre yapılması gerekiyor. Bakanlığın Hidiv Kasrı için hazırlanan projeyi 2018 yılında onayladığı belirtildi.



İZİNSİZ İNŞAAT FAALİYETİ TESPİT EDİLDİ



Hidiv Kasrı'ndan İBB tarafından yapılan çalışmalar ile alakalı olarak izinsiz kazı yapıldığı yönünde Kültür ve Turizm Bakanlığına ihbarlar yapıldı. Bu ihbarlar İstanbul 6. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından incelendi. İnceleme sonucunda İBB'nin Hidiv Kasrı'nın bodrum katında izinsiz bir şekilde inşaat faaliyeti yürüttüğü, kazılan tünelin bakanlıkça onaylanan restorasyon projesine uygun olmadığı belirlendi. İncelemelerin neticesinde inşaat faaliyeti sırasında kasrın altından toprak çıkartılarak tünel kazıldığı ve tarihi yapının beden duvarının da kapı boyu kadar kesildiği tespit edildi.



KONU MAHKEMEYE TAŞINDI



Koruma Bölge Kurulu bu tespitlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 3 Eylül'de irtibata geçti ve çalışmaların durdurulmasını, yapılan çalışmalarla ilgili belgelerin kendilerine iletilmesini talep etti. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu talebe cevap vermezken çalışmaların 8 Eylüğl tarihinde de devam edildiği görüldü. 10 Eylül tarihinde ise konunun mahkemeye taşınmasına karar verildi. Koruma Kurulu da bu kararı dün uygulamaya soktu ve Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulundu.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri