Küresel Barınma Krizi Tırmanıyor! Ev Kiralamak Konut Sahibi Olmaktan Daha Zor Hale Geldi!

Tüm dünyada büyük bir barınma krizi yaşanırken süreçte en büyük mağduriyeti krize kiracı olarak yakalanan dar ve orta gelirli aileler yaşıyor. Boş kiralık ev ilanları yoka düştü, ev kiralamak zorlaştı

Pandemi döneminde tüm dünya daha önce hiç yaşamadığı bir krizde var olma savaşı vermek zorunda kalırken yükselen enflasyon ve bozulan ekonomik göstergeler beraberinde büyük bir barınma krizini de getirdi. Dünyada yaşanan savaşlar, iç karışıklıklar gibi nedenlerde yaşanan ekonomik sorunlara eklenince mülteci krizi büyük bir barınma krizine doğru evrildi.

Bu süreçte Türkiye hem ekonomik olarak pandemiden etkilenirken hem de tüm dünya genelinde en çok mülteci kabul eden ülke olması nedeni ile hemen sınırlarının öte yakasında yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilendi. Suriyeli, Afgan, İranlı ve Iraklı mültecilerin sayısı her geçen gün artmaya devam ederken mültelicilerin gelişi, kentsel dönüşüm projelerinin başlaması gibi nedenlerin üst üste gelmesi ile boş kiralık ev bulmak deveye hendek atlatmaktan daha zor hale geldi.

DÜNYADA BARINMA KRİZİ PATLADI: EV ALMAK KİRALAMAKTAN DAHA KOLAY HALE GELDİ!

Süreçte tüm dünya zorlu bir barınma krizini yönetmek zorunda kalırken dünyanın süper gücü olan Amerika'da dahi kiralık ev krizi yaşanmaya başladı. Amerika'da kiralık ev fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşması ile kiracılar büyük bir şok yaşarken ev kiralarının aylık mortgage taksitlerinin çok daha altında kalması ile ev almak, kiralamaktan daha kolay bir hale geldi.

Şu anda negatif faiz uygulayan Amerikan Merkez Bankası FED tarafından Mart ayında faiz artırımı planı masada dursa da bugünkü koşullarda konut kredisi faiz oranlarının dipte olması Amerika'da kira çilesinden kurtulmak isteyen kiracılar için ev sahibi olma umudunu kolaylaştırdı. Amerika'da konut fiyatları da yüksek olmasına rağmen düşük faiz oranları sayesinde kira fiyatından daha düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı bulunduğu belirtiliyor.

KONUT FİYATLARI VE EV KİRALARI NE OLUR, YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ, NE ZAMAN DÜŞER?

Hem Amerika hem de Türkiye başta olmak üzere tüm dünya genelinde konut fiyatlarında yükselişin devam etmesi beklenirken enflasyon rakamlarında ciddi düşüş, mülteci krizinin çözümü, tedarik sorunlarının giderilmesi ve kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanması gibi sorunların çözümü sağlanmadan konut fiyatları ve ev kiraları için düşüş beklenmediği belirtiliyor. Türkiye'de konut fiyatlarına müteahhitler Haziran ayında yüzde 25-30 oranında zam yapılacağını açıklamışlardı.

Emlak Haberleri Haberleri