Küresel konut piyasasında deprem! Ev fiyatları İngiltere ve ABD'de sert düştü!

Küresel konut fiyatlarında düşüşler başladı. Konut sektöründe yaşanan küresel deprem nedeniyle İngiltere’de konut fiyatları Ağustos 2021 tarihinden itibaren en sert düşüşü yaşadı. Faiz artışları konut fiyatlarını sarstı.

Küresel konut piyasasında pandemi döneminde şişme meydana gelmiş ve fiyatlar hızlı bir şekilde yükselmişti. Ancak konut sektöründe işler şimdi tam tersine döndü. Artan faizlerin talepleri azaltmasıyla konut fiyatlarında düşüşler başladı. Bugün İngiltere’de konut fiyatlarına dair resmi endeks açıklandı. İngiltere’de ev fiyatları 2021’den beri en sert düşüşünü yaşadı.

İNGİLTERE'DE KONUT FİYATLARI DÜŞÜYOR

İngiltere’de yapılan faiz artırımı emlak piyasasını vurdu. Son iki aydır ev fiyatları İngiltere’de düşüyor. İngiltere’de Konut fiyatlarında son 20 ayın en sert düşüşü gerçekleşti.

İngiltere’de mortgage kredisi sağlayan kuruluş olan Halifaxbugün bir açıklama yaparak konut fiyatlarının Ekim ayında önceki aya göre yüzde 0,4 oranında düştüğünü açıkladı. Ev fiyatlarında Eylül ayında İngiltere’de yüzde 0,1 oranında düşüş gerçekleşmişti. Konut fiyatlarında yıllık artışın ise yüzde 8,3’e gerilediği bildirildi.

İngiltere’de konut sektöründe yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Halifax Mortgages Direktörü Kim Kinnaird, “İpotek faiz artışları ve mini bütçe sonrası bir dalgalanma yaşandı. Bunun neticesi de konut piyasasında önemli bir şok oldu ve fiyatlar geriledi.” dedi.

2023'TE KONUT FİYATLARI YÜZDE 10 DÜŞECEEK

Ekonomistlere göre İngiltere ekonomisinin resesyona girmesi ve konut taleplerinin azalması bekleniyor. Kredi maliyetlerinin da artacağına dair öngörüler açıklanırken konut fiyatlarının 2023 yılında yüzde 10 civarında düşme ihtimali olduğu bildiriliyor.

ABD'DE KONUT FİYATLARINDA REKOR DÜŞÜŞ!

Konut fiyatları sadece İngiltere’de düşmüyor. Geçtiğimiz haftalarda ABD’de de konut fiyatlarında sert düşüşler meydana gelmişti. ABD’de konut kredisi faizleri yükselince konut fiyatlarında da tarihi düşüşler takip edilmişti. ABD’de konut fiyatları Ağustos ayında yüzde 1,3 oranında azalmıştı. Temmuz ayında yüzde 15,6 olan konut fiyatları yıllık artış oranı Ağustos ayında yüzde 13’e gerilemişti. Ayrıca ABD’de 30 yıl vadeli konut kredisi ortalama faizleri yüzde 7’nin üzerine çıkıp 2002 sonrası en yüksek seviyeyi görmüştü.

Emlak Haberleri Haberleri