Kuzey Kıbrıs Kapalı Maraş Bölgesi İçin Süreç Devam Ediyor, Türkiye Tüm Taşınmazları Geri Alacak!

Yeniden imara açılacağı haberleri ile dünya gündemine bomba gibi düşen Kuzey Kıbrıs Maraş Bölgesi için Türkiye kapsamlı bir dosya ile taşınmaz tespiti yaptı!1974 yılında güvenlik gerekçe gösterilerek sivil giriş çıkışına kapatılan Maraş Bölgesi için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti düğmeye bastı.

Yeniden imara açılacağı haberleri ile dünya gündemine bomba gibi düşen Kuzey Kıbrıs Maraş Bölgesi için Türkiye kapsamlı bir dosya ile taşınmaz tespiti yaptı!

1974 yılında güvenlik gerekçe gösterilerek sivil giriş çıkışına kapatılan Maraş Bölgesi için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti düğmeye bastı.



Adanın yeniden sivil girişine açılması için gerekli çalışmalara başlanırken Türk heyetinin adada Türkler hak iddia etmesin diye yıkılan çok sayıda taşınmaz için detaylı bir dosya hazırladığı ortaya çıktı.



İngiliz Hava Üssü'de Vakıf Malı!



Türkiye ilk olarak Maraş bölgesini yeniden imara açacak, ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ortak hareket edilerek Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bölgesindeki vakıf malları için tespit ve talep çalışmalarına başlanacak.



1571 yılındna başlanarak 1974 yılına kadar olan tüm arşivler incelenecek ve vakıf malı olduğu tespit edilen tüm taşınmazların tekrar iki ülkenin himayesine girmesi için gerekli çalışmalara imza atılacak, hukuki süreç başlatılacak.



Konu hakkında açıklamada bulunan KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'ın danışmanlığını yapan Prof. Dr. Ata Atun adanın aslında vakıflara ait olduğunu iddia ederek "Adadaki Osmanlı eserlerinin bir çoğu Türkler mülkiyet talebinde bulunmasın diye zaman içerisinde özellikle de 1963-1974 yılları arasında bir bir yıktılar.



Ama Türkiye, adanın tamamındaki haklarının bütün kayıtlarını hazırladı. Resmi evrak şekline soktular önümüzdeki süreçte bütün bulgular masaya konulacak. Sessizce bekliyoruz. Bu belgelerin tamamı ortaya çıktığında ve bizim taraftakileri yasal olarak vakıf kütüğüne geçirdikten sonra elbette ki Güney'dekiler de talep edilecek. Karşı çıkacaklardır, çıksınlar da bir şey olmaz. Birçok iç dava var. Larnaka'da Türkler AHİM'e gitmesin diye bitirmiyorlar" dedi.



Pek çok eserin Rumlar tarafından yok edildiğine dikkat çeken Atun "Rum yönetimi Güney'deki Baf şehrinde 1825 yılında Köprülü İbrahim Ağa tarafından yaptırılan Cami-i Cedit'i yıktı. Ardından 1963 saldırılarından sonra da meydan yaparak adını 25 Mart koydular. 25 Mart Yunan veya Rum isyanı olarak bilinir.



25 Mart 1821'de Osmanlı'ya karşı başlattıkları isyandır. Bütün mezarlıklarımız tahrip edildi. Bugün Girne'de Baldöken Mezarlığı var. Türk yönetimi adı altında ama 4-5 mezar görürsünüz. Halbuki koskoca Girne kentinin Osmanlı mezarlığıdır. Eserlerimizi yıkarak varlığımızı yok eden Rumlar, ölülerimize bile saygı göstermediler ve mezarlıklarımızı yok ettiler" diyerek adada yaşanan tahribata dikkat çekti.



Emlak365.com



Emlak Haberleri Haberleri