Mahkemeden kredi çeken herkesi ilgilendiren emsal tapu kararı

Banka kredisi çeken milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni emsal karar için mahkemeden açıklama geldi. Son dönemde bankadan kredi çeken kişilerin sayıları hızla artarken tapusu olanlar hakkında mahkeme emsal oluşturacak bir karara imza attı.

Ekonomik olarak zorlanan milyonlarca kişi çareyi bankadan kredi çekmekte aramaya başlamıştı. Nakit ihtiyacı artan kişiler bankaların ihtiyaç kredisi paketlerine yönelirken yükselen kredi faiz oranlarına rağmen bankadan kredi çeken kişilerin sayısında yaşanan artış dikkat çekmişti. 

Vatandaş bir yandan borçlarını kapatmak, aylık ödemelerini yapmak ya da acil nakit para ihtiyaçları için ihtiyaç kredisi çekerken bir yandan da araba ya ev sahibi olmak için konut ve taşıt kredisi başvuruları yapıyordu. Ancak bankadan çekilen krediler bazen eşler arasında sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor. Tapuya ipotek şerhi konulan krediler için ise mahkeme emsal karar açıkladı. 

TAPUDA AİLE KONUTU ŞERHİ OLMAYAN EVE İPOTEK KONULUR MU, EŞİN RIZASI ZORUNLU MU?

Özellikle de son dönemde ekonomide yaşanan dalgalanma daha da artarken bu da bankadan kredi çeken kişilerin sayısında büyük artış yaşanmasına neden olmuştu. Bankalardan kredi çekmek yükselen faiz oranları ile zorlaşırken pek çok kişi daha kolay kredi onayı alabilmek adına ipotekli ihtiyaç kredisi paketlerini tercih etmeye başlamıştı. 

Ancak çekilen ipotekli krediler ile eşler arasında anlaşmazlıklar yaşanmasına neden olabiliyor. Eşinden habersiz oturduğu evi ipotek gösteren vatandaşın eşi ile arası açıldı. Eşinin oturdukları evi ipotek göstermesine karşı çıkan kadın soluğu mahkemede aldı ve aile konutu olarak kullanılan tapunun üzerine ipotek konulmasına rızası olmadığını dile getirdi. 

AİLE KONUTU ŞERHİ BULUNMAYAN EVİN İPOTEK GÖSTERİLMESİ MÜMKÜN MÜ?

Bankanın tüm karşı çıkmalarına ve tapu üzerinden aile konutu şerhi ibaresi bulunmamasına rağmen mahkeme aile konutu olarak kullanılan taşınmaz hakkında emsal bir karar açıkladı ve eşin rızası olmadan ipotek konulamayacağını hükmetti. Söz konusu karar Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından açıklanırken davanın emsal olması nedeni ile bundan sonraki görülecek benzer davalarda kararın örnek olarak kullanılacağı belirtiliyor. Böylelikle eşin yazılı rızası alınmadan satılan ya da ipotek gösterilen aile konutu için yapılan işlem emsal karar gösterilerek geçersiz sayılabilecek. 

Emlak Haberleri Haberleri