Maliye Bakanlığı Takipte! Son 10 Yılda Kredili, Kredisiz Ev Alıp Satan Herkesi İlgilendiriyor

Son 10 yıl içerisinde ev alım satım işlemlerine ilişkin Maliye Bakanlığı'nın takibi sürüyor. Bakanlık düşük harç ödemek için ev alım satım işlemlerinde rayiç bedel üzerinden gerçekleştirilen değişiklikleri incelemeye aldı. Eğer gayrimenkul alışverişlerinde böyle bir durum tespit edilirse sorumlular Maliye Bakanlığı'na çağrılacak. Özellikle son bir yıl içerisinde devlet bankalarının sunduğu konut kredisi kampanyaları ev sahibi olan vatandaşların sayısı artmıştı. Ev alan vatandaşların bazılarının

Son 10 yıl içerisinde ev alım satım işlemlerine ilişkin Maliye Bakanlığı'nın takibi sürüyor. Bakanlık düşük harç ödemek için ev alım satım işlemlerinde rayiç bedel üzerinden gerçekleştirilen değişiklikleri incelemeye aldı. Eğer gayrimenkul alışverişlerinde böyle bir durum tespit edilirse sorumlular Maliye Bakanlığı'na çağrılacak. Özellikle son bir yıl içerisinde devlet bankalarının sunduğu konut kredisi kampanyaları ev sahibi olan vatandaşların sayısı artmıştı. Ev alan vatandaşların bazılarının daha düşük tapu harcı ödemesi yapmak için tapuda rayiç bedeli düşük göstermiş olmalarına ilişkin tespitler çalışmaların yoğunlaşmasına neden oldu. İşte vatandaşlara yönelik gelen son uyarı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yakında takibinde olan usulsüzlüklerden birisi de gayrimenkul alım satım sürecinde rayiç bedel üzerinde yapılan değişiklikler. Bakanlık bu konuda önemli çalışmalar yürütüyor. Bu zamana kadar yürütülen çalışmalar sonrasında elde edilen sonuçların ardından uzmanlarda ev sahiplerine uyarılarda bulundular.



MALİYE BAKANLIĞI BANKALAR ÜZERİNDEN TAPU HARCI ÖDEMELERİNİ YAKINDAN İNCELİYOR



Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın son yıllarda gerçekleştirilen konut alım satımlarına ilişkin incelemeleri bankalar üzerinden oluyor.



Konut alım satım işlemlerinin çok büyük kısmının kredili olarak gerçekleştirilmesi nedeniyle bakanlık bankalar ile ortak çalışma gerçekleştiriyor. Maliye Bakanlığı ile tüm bankalar arasında kurulan özel bir sistem vatandaşların ne kadar konut kredisi kullandıklarının inceliyor. Kullanılan konut kredisinin tespit edilmesini sağlayan Maliye Bakanlığı bu sistem üzerinden elde edilen verileri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bildirilen tapu değeri ve ödenen tapu harcı ödemeleriyle kıyaslıyor.



Bakanlığın görevli vergi müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde daha yüksek konut kredisi çekmesine rağmen tapuda daha düşük tutar beyan ederek tapu harcı ödediği tespit edilen taraflara kesiliyor. Maliye Bakanlığı'nın tespit ettiği usulsüzlükler sonrası ise eksik ödeme yapılanlardan tüm bu tutarlar tahsil ediliyor.



Kesilen ceza tutarlarında uygulanan formül ise şu şekilde; tapu tutarını eksik gösterip eksik ödeme yapan vatandaşlar öncelikle eksik yatırdıkları tapu harcının tamamını yeniden ödüyorlar. Bununla birlikte Maliye Bakanlığına usulsüzlük cezası ödüyorlar.



CEZADAN KURTULABİLİRSİNİZ



Daha önceden bu durumda olan vatandaşlar ise dilekçe ile bu durumu düzeltebilirler. Bunun için tapu harcı pimanlık beyannemesi doldurmaları gerekiyor. Bu beyanname ile usulsüzlük cezası ödenmez. Vatandaşlar sadece eksik olan harçlarını öderler.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri