Türkiye'de konut fiyatları her geçen gün artarken, fahiş fiyatlara müdahale devletten geldi. Geçtiğimiz günlerde 4 bakanlığın aynı masaya oturarak fahiş konut fiyatlarını ele aldığı toplantı sonrasında yeni kararlar alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul satışlarını incelemeye alarak fırsatçılık yapanları tek tek belirleyecek.
Bakanlıktan alınan bilgilere göre, konut fiyatlarında haksız rekabet ve kayıt dışılığın engellenmesi amacıyla sürdürülen çalışmalar için Bakanlık sıkı bir denetim gerçekleştiriyor.
Bakanlık tek tek inceliyor!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, günden güne artan konut fiyatları ve konut fiyatları için büyük bir hamle yaparak, vergiyi doğurtan olay ve işlemlerin cari dönemde tespiti ve gerekli önlemlerin alınması adına yapılan çalışmaları destekleyecek bilgilere daha kolay bir şekilde ulaşılması için internette konut ilanları yayınlayan sitelere bilgi verme zorunluluğu getiriyor. Bakanlık çok yakın bir zamanda bu konuyla ilgili bir tebliğ yayınlayacak ve hayata geçirecek.
Söz konusu internet sitelerinin Vergi Usul Kanunu'na göre, gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Bakanlık ya da vergi dairesi tarafından kendilerinden talep edilen bilgileri yazılı bir şekilde beyan etmesi gerekiyor. Bu bilgiler, vergi mevzuatı çerçevesinde incelenerek risk analizine tabi tutulacak ve sonrasında gerekli işlemler yapılacak.
Bu tarihlerde ev alıp satan 7 bin kişi için kritik süreç: Yanlış beyan can yakacak!
Gayrimenkul satışı esnasında tapu müdürlüğüne beyan edilen değerler ile konut kredisinde yer alan değerler kontrol edilecek. Tapu harcı için yapılan bu incelemelerin sonucunda, alım satım bedelinin düşük beyan edilip edilmediğine ilişkin çalışmalar başlatıldı.
Bu çalışmalar ile Bakanlık, öncelikle 2019 ve 2020 yıllarındaki satışları ele alarak, harç matrahının doğru beyan edilip edilmediğini inceleyecek. Bu süreç içerisinde banka kredisi bilgilerinden yapılan analizlerle, kredi kullanarak gayrimenkul alan ve kredi tutarı ile beyan edilen harç matrahı arasında fark bulunan mükellefler Bakanlık tarafından tespit edildi.
Gayrimenkul için kullanılan kredi bedeli ile tapuda gösterilen satış bedelinin bazı işlemler için beyan edilen tutarın 40 katına kadar çıktığı gözlemlendi.
Bakanlığın çalışmaları doğrultusunda ilk aşamada yaklaşık 7 bin kişi için 'izaha davet' işlemi yapılıyor ve yanlış gösterilen bedeller nedeniyle ödenmeyen harçlar da tahsil edilecek.