Mart Ayı TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi Raporu Yayımlandı: Konut Fiyatlarına Zam Kapıda!

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi Mart 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor ile uzun süredir müteahhitlerin şikayetçi oldukları maliyet artışı rakamlara da yansımış oldu. Özellikle de demir fiyatları ve çimento fiyatlarına gelen zamlar sonrasında kamu müteahhitleri fiyat farkı kararnamesi için yeniden taleplerini gündeme taşımaya başlamış, konut fiyatları için ise zam dalgası uyarısı yapılmıştı.

Yükselen demir ve çimento fiyatları inşaat sektöründe büyük sıkıntılara yol açmış, sektör temsilcileri bir yandan yükselen kredi faiz oranları ve düşen konut satış rakamları ile mücadele etmeye çalışırken bir de yaşanan maliyet artışı ile çifte darboğaza girmişti. Süreçte maliyet fiyatlarında yaşanan artış TÜİK tarafından açıklanan fiyat endeksi raporuna da yansıdı.

Özellikle de uluslararası piyasada yaşanan emtia fiyatı artışları demir fiyatlarına zam yağmuru olarak yansımış, inşaatın ham maddeleri arasında yer demir ve çimento fiyatlarına gelen yoğun zamlar inşaat sektörünü iş yapamaz hale getirmeye başlamıştı.

TÜİK İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ RAPORU MART 2021 YAYIMLANDI!

İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya oranla yüzde 3,44 oranında artış yaşadı. Yaşanan artış 2021 yılının aynı ayına oranla yüzde 31,97 olarak gerçekleşti. Bir önceki aya oranla malzeme endeksi yüzde 4,89, işçilik endeksi ise yüzde 0,36 oranında artış gösterdi. Yine bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde %37,96 oranında yükseliş yaşarken işçilik endeksi maliyetinde yaşanan yıllık yükseliş ise yüzde yüzde 20,36 olarak kayıtlara geçti.

KONUT FİYATLARINA ZAM KAPIDA! BİNA İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ YÜZDE 31,6 YÜKSELDİ...

Müteahhitlerin yeni konut inşa sürecinde ki bina maliyeti de ne yazık ki yaşanan yükselişten olumsuz etkilendi. TÜİK tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi, Mart 2021 raporuna göre bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya oranla yüzde 3,18 oranında yükseliş gösterirken yaşanan yükseliş, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 31,62 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yayımlanan rapora göre bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 4,60 oranında ve işçilik endeksi ise yüzde 0,24 oranında artış gösterdi. Açıklanan raporda yer alan verilere göre 2020 yılının Mart ayına oranla ise yaşanan yükseliş malzeme endeksi verisinde yüzde 37,42 olarak gerçekleşirken işçilik endeksi verisinde ise yüzde 20,63 olarak kayıtlara geçti.

Bu yükseliş sonrasında konut fiyatlarına zam kaçınılmaz bir hale gelirken yıl sonuna kadar yeni üretilen sıfır konutlara maliyet artışında yaşanan yükselişin kademeli olarak yansıtılacağı belirtildi.

Emlak Haberleri Haberleri