Mayıs Ayı Kira Artış Oranı Açıklandı! Ev ve İşyeri Kiralarına Kaç TL Zam Geldi?

TÜİK TEFE TÜFE Nisan ayı enflasyonu rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre Nisan ayında da enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş devam etti. Açıklanan rakamlar sonrasında kiracılar ve ev sahipleri tarafından beklenen resmi kira artışı zam oranı da belli oldu. Peki, kiracılar için Mayıs ayında kiralara kaç lira zam geldi, ev sahibi kiraya en fazla kaç lira zam yapabilir, 12 aylık TÜFE ortalaması rakamlarına göre işyeri kira artış oranı yüzde kaç oldu, işyeri ve konutlarda Mayıs ayı kira

Türkiye İstastik Kurumu TÜİK TEFE TÜFE Nisan ayı enflasyonu rakamları açıklandı. Memurundan emeklisine, ev sahibinden kiracısına kadar milyonlarca kişinin beklemiş olduğu rakamlar memur ve emekliler için enflasyon farkı zammı hesaplaması için kullanılırken ev sahipleri ve kiracılar için de Mayıs ayı kira artış oranı hesaplama 2021 rakamı olarak kullanılacak olması nedeni ile büyük önem taşıyordu.

Ne yazık ki enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş Nisan ayında da hız kesmeden devam ettti.

NİSAN AYI ENFLASYON 2021 RAKAMLARI BELLİ OLDU! TÜİK TEFE TÜFE YILLIK VE AYLIK TÜFE YÜZDE KAÇ ÇIKTI, NİSAN AYI ENFLASYONU YÜZDE KAÇ OLDU?

Türkiye'de pek çok rakam enflasyon rakamları üzerinden hesaplanırken söz konusu rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından aylık olarak hesaplanarak kurumun resmi internet sitesi üzerinden ilan edilmektedir. TÜİK her ay sonunda hesaplamış olduğu enflasyon oranını o ayı takip eden bir sonraki ayın ilk haftası içerisinde duyurmakta olup Nisan ayın enflasyonu rakamları Mayıs ayının ilk haftası içerisinde yer alan 3 Mayıs 2021 Pazartesi günü yani bugün ilan edildi.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %35,17, aylık %4,34 artış göstererek yılın en yüksek seviyesini gördü! Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %17,14, aylık %1,68 oranında artış gösterdi.

AÇIKLANAN RAKAMLARA GÖRE 2021 MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE KAÇ OLDU, MAYIS AYINDA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanabilecek maksimum kira artışı zam oranı olarak uygulanacak. Yeni Ekonomi Programı YEP kapsamında yapılan yasal düzenleme ile resmi kira zam oranı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine daha düşük olması nedeni ile TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmış, bu sayede kiracıların yüksek çıkan enflasyon rakamları altında yüksek zamlarla ezilmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştı.

Nisan ayı resmi kira zam oranı yüzde 13,70 olarak gerçekleşti.

MAYIS 2021 KONUT VE İŞYERİ RESİM KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA!

Bu kapsamda TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden Mayıs ayı kira artış oranı şu şekilde hesaplanacak;

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Mayıs 2021 Kira Artış Oranı: % 13.70

Mayıs Ayı Kira Zammı Tutarı: 137.70 TL

Mayıs 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.137.70 TL

KONUT VE İŞYERİ MAYIS AYI KİRA ZAM ORANI SINIRI YÜZDE KAÇ, EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında en fazla yaşanan anlaşmazlıkların başında kira zam oranı yer almaktadır. Kira sözleşmesi üzerinde aksini gösteren bir madde yer almadığı sürece 12 aylık yani 1 senelik olarak düzenlenir. Kira sözleşmesi süresi dolmasına rağmen taraflarca iptal edilmediği takdirde otomatik olarak yenilenmiş kabul edilir.

Kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda ise ev sahipleri tarafından kiraya zam yapma hakkı doğar. YEP kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenleme kapsamında ev sahipleri ve işyeri kira zammı hesaplama için yasal sınır 12 aylık TÜFE ortalaması olarak belirlenmiştir.

Hem konut kira artış oranı hem de işyeri kira zam oranı için Mayıs ayında da ev sahipleri TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalamasının üzerinde bir zam yapma hakkına sahip değildir. Ev sahibi ve kiracının arasında karşılıklı uzlaşıya varılması halinde ise zam yapmadan kira sözleşmesinin yenilenmesi, daha düşük bir oran ile kira sözleşmesinin yenilenmesi hatta pandemi nedeni ile kiraya indirim yapılarak dahi sözleşmenin yenilenmesi mümkündür.

Yani yasal olarak enflasyon rakamlarının üzerinde zam yapılması yasaklanmış, kira tavan zam sınır uygulanmış ancak taban zam oranı için bir yaptırıma gidilmemiş, bu noktada tarafların karşılıklı rızası ile karar alma hakkı tanınmıştır. Ev ve işyeri sahibinin açıklanan aylık 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinde zam yapması yasal olarak yasaklanmış durumda olup, kiracının böyle bir durumda mahkemeye başvuruda bulunarak itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri