Mega Projelere Ödenecek 2018 Yılı Garanti Geçiş Ücretleri Açıklandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen ve büyük tartışmalara neden olan garanti geçiş ücretleri için 2018 yılı faturası açıklandı. Rekor ücret haberimizde!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen ve büyük tartışmalara neden olan garanti geçiş ücretleri için 2018 yılı faturası açıklandı. Rekor ücret haberimizde!

Büyük tartışmalara neden olan garanti geçiş ücretleri için vatandaşın cebinden çıkacak garanti ödeme tutarı belli oldu.



Hazine 3 Milyar 650 Milyon Lira Ödeme Yapacak!



2 Ocak 2018 gününün kuru baz alınarak yapılan hesaplamalara göre mega projeler olarak isimlendirilen ve hükümetin projeyi yapan konsorsiyumlara garanti geçiş ücreti verdiği Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli, İstanbul-İzmir ve Kuzey Marmara otoyolları için 2018 yılına ilişkin garanti bedeli 3 milyar 650 milyon lira olarak açıklandı.



Garanti Geçiş Ücreti Nedir?



Devletin Yap İşlet Devret (YİD) modeli ile yapmış olduğu ihalelerde vermiş olduğu garanti araç geçiş rakamıdır.



Devlet her ihale için söz konusu ihaleye katılan firmalara bu projelerden geçecek olan araç sayısı vermekte, ihale bu sayılar üzerinden yapılmaktadır.



İhalenin tamamlanması ve projenin hayata geçirilmesinin ardından projedeki köprü ve otoyollardan geçen her araç sayılmakta, devlet tarafından garanti edilen sayının altında kalması durumunda bu tutar devlet tarafından garanti ödemesi kapsamında karşılanmaktadır.



Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen rakamın ödemesi yapılacak olan söz konusu rakam sadece 2018 yılında verilen garanti araç sayısı kapsamında ödenecek tutardır.



Gelecek Hafta Tüm Ödemeler Yapılacak!



Edinilen bilgilere göre 2 Ocak 2018 dolar kuru temel alınarak hesaplanan 3 milyar 650 milyon liralık garanti geçiş ücretleri en geç önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar alacaklı şirketlerin ödemeleri hesaplarına yapılacak.



2019 Yılında Da Ödeme Yapılacak Mı?



Evet, devletin vermiş olduğu yıllık garanti araç sayısına ulaşılamaması durumunda geçmeyen araçların ödemesi devlet tarafından ilgili şirketlere yapılacak.



Yani devletin kasasından çıkan vergiler dolaylı olarak bu projeleri kullanmayan vatandaşın cebinden ödenmiş olacak.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri