Merkez Bankası duyurdu konut fiyatlarına yüzde 189 zam geldi!

Merkez Bankası konut fiyat endeksi Eylül 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre konut fiyatlarında yaşanan yükseliş Eylül ayında da devam etti.

Pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan artış sonrasında da tüm beklentilerin aksine büyük bir hızla devam etmişti. Tüm dünyada konut fiyatları büyük bir hızla devam ederken Türkiye konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak küresel piyasalarda ilk sırada yer almıştı. Knight Frank tarafından hazırlanan raporda Ankara, İstanbul ve İzmir yaşanan yükselişler ile ilk sıralarda yer almıştı. 

Koronavirüs salgınında yaşanan ekonomik gelişmelere ek olarak Türkiye'nin aynı dönemde yoğun göç alması da kiralık ve satılık evlere olan talebin artmasına neden olmuş bu da konut fiyatlarını arttırmıştı. İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş ve inşaat maliyetlerinin artması ile müteahhitlerin konut üretiminde frene basması da arz - talep dengesine darbe vurmuş konut fiyatlarında yaşanan yükseliş sertleşmişti. 

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE, EV FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR MU?

Konut fiyatları hakkında son verileri Merkez Bankası açıkladı. Bugün TÜİK tarafından açıklanan konut satış rakamları raporu sonrasında gözler konut fiyatlarına çevrilmişti. 

 Merkez Bankası tarafından açıklanan rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatları 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,9 oranında artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 189,2, reel olarak ise yüzde 58,0 oranında artış gösterdi. 

Türkiye genelinde ortalama konut birim metrekare fiyatı 15 bin 863,3 TL'ye ulaşırken 100 m2 ortalama konut fiyatı da böylelikle 1 milyon 500 bin TL sınırını aşmış oldu. İstanbul'da ortalama konut fiyatı 25 bin 714 TL / m2 olurken bu rakam Ankara'da 11 bin 323 TL olurken İzmir'de ise 18 bin 761 TL olarak hesaplandı. İstanbul'da 100 m2 ortalama konut fiyatı 2 milyon 500 bin TL barajını da aşarken büyük bir rekora imza atılmış oldu. 

Emlak Haberleri Haberleri