Merkez Bankası Resmen Açıkladı, Konut Fiyatlarına Yüzde 60 Zam Geldi! Ankara, İstanbul, İzmir Konut Fiyatı Kaç TL Oldu?

Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi Aralık 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor ile Türkiye'de konut fiyatlarında ki artış tüm hızı ile sürerken ortalama konut fiyatı alev aldı!

Pandeminin yarattığı olumsuz etkiler tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de hissedilirken konut fiyatlarında yaşanan yükseliş ne yazık ki dar gelirli ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını zorlaştırdı. Tüm dünya genelinde konut fiyatlarında büyük bir hızla yükseliş yaşanırken konut fiyatlarının en çok arttığı ülkelerin başından Türkiye ilk sırada yer aldı.

2021 senesinde yaşanan dalgalanma, yükselen enflasyon rakamları, konut üretiminde yaşanan sorunlar, inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişler gibi farklı pek çok neden konut fiyatlarında rekor bir yükseliş yaşanmasına neden olmuştu. Küresel piyasalarda barınma krizi yaşanmasına neden olan konut fiyatları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından beklenen Konut Fiyat Endeksi Raporu yayımlandı.

KONUT FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR: EV FİYATLARINA NE KADAR ZAM GELDİ?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB Konut Fiyat Endeksi Aralık 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatları 2021 yılının Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 7,9 oranında artış gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 59,6, reel olarak ise yüzde 17,9 oranında yükseldi. Yani yıllık bazda konut fiyatlarında yüzde 60'a yakın bir artış yaşandı.

Konut fiyatlarının en çok arttığı iller yüzde 72,3 oranında zam gelen Aydın, Denizli, Muğla, yüzde 70,8 oranında artış yaşanan Diyarbakır, Şanlıurfa ve yüzde 69,2 oranında artış gösteren Antalya, Burdur ve Isparta olarak sıralandı. Konut fiyat artış hızı en düşük olan iller ise Ardahan, Ağrı, Kars, Iğdır, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli olarak sıralandı.

TÜRKİYE'DE ORTALAMA KONUT FİYATI NE KADAR, ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR'DE SATILIK EV FİYATLARI KAÇ TL OLDU?

Açıklanan rapora göre Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı metrekaresi 6 bin 368,70 TL olarak açıklanırken İstanbul'da bu fiyat 10.092,90 TL, Ankara'da 4 bin 561,80 TL ve İzmir'de ise 7 bin 496,50 TL oldu. 3 büyük şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı il ise yüzde 63 zam gelen İstanbul oldu. İstanbul'da ortalama konut fiyatı 100 m2 bir ev için 1 milyon TL barajını aşmış oldu.

Emlak Haberleri Haberleri