Merkezi ısıtma sisteminden bireysele geçiş için tüm kat maliklerinin onayı şart mı?

Apartmanlarda ve sitelerde kullanılan merkezi ısıtma sistemi son dönemlerde yerini bireysel sisteme bırakmaya başladı. Herkes yaktığı kadar maliyeti karşılamak istiyor. Hatta bu şekilde tasarruf etme imkanı da kullanılmak isteniyor. Merkezi ısıtma sisteminden bireysele geçiş nasıl olur?

Apartmanlarda ve sitelerde ısıtma sistemlerine dair alınan kararlara dair hukuki kurallar merak konusu oluyor. Genellikle apartmanlar ve siteler merkezi ısıtma sistemi şeklinde ısınma ihtiyacının giderilmesini sağlıyorlar. Ancak doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ile kat malikleri bireysel ısıtma sistemine geçme konusunda talepte bulunuyorlar. Bireysel ısıtma sisteminde insanların tasarruf yapma imkanları daha fazla olabiliyor. Ayrıca ısı ölçer kullanılmayan sistemlerde merkezi ısıtmanın maliyeti de çok yüksek olabiliyor. 

MERKEZİ ISITMADAN BİREYSELE DÖNÜŞ!

Merkezi ısıtma sisteminden bireysel ısıtma sistemine geçiş için belirli kurallar uygulanmaktadır. Apartmanlarda ve sitelerde kat malikleri keyiflerine göre bu sistemden çıkamazlar. Bunun için toplu karar alınması gerekiyor. Kat Malikleri Genel Kurulu'nda bu karar alınabilmektedir. Bir istisna haricinde arsa payı çoğunluğu ile merkezi sistemden bireysel sisteme geçiş kararı alınabiliyor. Her kat malikinin arsa payı eşitse yüzde 50 +1 ile merkezi ısıtma sisteminden bireysel ısıtma sistemine geçiş yapılabiliyor. 

Arsa payı çoğunluğu ile merkezi ısıtma sisteminden bireysel ısıtma sistemine geçişin sağlanmasında bir istisna vardır. Bu kural toplam inşaat alanı iki bin metrekare ve üzerinde olan binalarda geçerli olmuyor. Bu sınırın üzerinde inşaat alanına sahip olan binalarda merkezi ısıtma sisteminden bireysel ısıtma sistemine geçilecekse oy çokluğu değil oy birliği kararı gerekmektedir. Bir kat maliki bile dönüşümü kabul etmezse karar alınamamaktadır. Bundan dolayı da bu tür binalarda dönüşüm çok sancılı olmaktadır.

Merkezi ısıtma sisteminden bireysel ısıtma sistemine geçişte masraflar arsa paylarına göre bölünmektedir. Her kat maliki üzerine düşen maliyeti karşılamakla yükümlü olmaktadırlar. Bu masraflar demirbaş masrafı oldukları için kiracılardan değil ev sahiplerinden tahsil edilmektedir. 

Emlak Haberleri Haberleri