Metaverse Arsa Satın Almak Ne İşe Yarar, Kazanç Sağlar Mı? İstanbul'un Metaverse Arsa Fiyatları Ne Kadar?

Sanal evren Metaverse gayrimenkul satışları ile gündemden düşmüyor. İstanbul'daki araziler metaverse platformlarında kapış kapış satılıyor. Peki metaverse arsa satın almak ne işe yarar?

Gerçek dünyayı arttırılmış gerçeklik ile sanal aleme taşıyan metaverse evreni son günlerde arsa satışları ile tüm dünyada gündem olmaya devam ediyor. metaverse platformunun en büyük hizmet sunucuları içerisinde bulunan The Sandbox, Decentraland, CryptoVoxels ve Samnium Space başlangıçta 1 hafta içerisinde 100 milyon dolarlık arsa satışı yaptı. Bu platformların tamamı satışları kendi kripto paralarıyla yaptılar. Facebook'un adını Meta olarak değiştirmesi ise metaverse evreninde arsa satışlarını patlattı. Sanatçıların konser verebildikleri, markaların reklam imkanı bulduğu, şirketlerin toplantı yapabildiği metaverse evreni rekor işlem hacimlerine ulaştı.

Türkiye'den de metaverse arsa satışlarına dair yoğun talepler meydana geldi. Ovr isimli oyun tabanlı metaverse platformu üzerinden Türkiye satışları yapılmaya devam ediliyor. Şu ana kadar Türkiye genelinde bu platform üzerineden 20 bin parselin satışı yapıldı. İstanbul ise en yoğun talebi alan yer olarak 11 bin parsel satışı ile listede başı çekiyor. Türkiye'nin en değerli arazileri kısa sürede metaverse evreninde satıldı. İstanbul'da metaverse arsa fiyatlarının ise 200 lira ile 20 bin lira arasında değiştiği belirtildi.

METAVERSE ARSA SATIN ALMAK NE İŞE YARAR?

Metaverse arsa satın almanın ne işe yaradığı pek anlaşılır hale gelmiş değil. Bu konuda uzmanlar bazı tespitte bulunuyorlar. Bu evrende gayrimenkuller genellikler Ethereum blok zinciri üzerinden korunan NFT'ler olarak el değiştiriyorlar. Bu NFT'ler kopyalanamıyor, değiştirilemiyor, sadeve tek adet oluyor ve taklit edilemiyorlar. Uzmanlara göre metaverse evreninde iyi bir yerden arsa satın alanlar bunu ikinci elde iyi fiyatlara satabilecekler. Bu satış imkanının doğması için ise metaverse evreninde boş arazinin kalmaması ve bir talebin oluşması gerekiyor. Ancak bu sistemin geleceğine dair uzmanların kaygıları devam ediyor.

Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu popülerleşen metaverse aralar hakkında, "Bir metaverse arsanın değerinin oluşması için kullanılması veya kiralanması şeklinde fayda sağlıyor olması gerekir. Çeşitli platformların farklı farklı metaverse evrenleri var. Bu evrenler birbirinden bağımsız şekilde tasarlanmışlar. O zaman bir uygulamada örneğin İstanbul'un haritası yeniden tasarlatılıp satışa çıkarılabilir. Böyle bir niteliğe sahip bir dijital evrende kıtlık faktörünün oluşmasını ve arsaların bu şekilde değer kazanmasını beklemek gerçekçi olmaz.

METAVERSE EVRENİNDE İSTANBUL'UN ARSA FİYATLARI

Metaverse evreninde Türkiye'de İstanbul'da bulunan arsalar AVR tarafından satışa çıkarıldı. İstanbul'daki metaverse arsaların fiyatları ilçeden ilçeye, semtten semte değişiklik gösteriyor. Nişantaşı'nda bir arsa 250 TL'ye satılırken Bağcılarda arsa fiyatı 125 TL oluyor. Ortaköy sahilinde ise metaverse arsalar 500 TL'ye satışta bulunuyor.

Emlak Haberleri Haberleri