Metruk Yıkık Evi Olanlar, Hissedarlar Emlak Vergisi Öder Mi?

Emlak vergisi son ödeme tarihi yaklaşırken vergi muafiyetiyle ilgili araştırma yapılıyor. Yıkık evler ikinci konut kapsamında değerlendirilir mi merak edenler için ayrıntılar haberimizde.

Ev, arsa ya da işyeri gibi bir gayrimenkul sahibi olan vatandaşlar emlak vergisi ödemekle yükümlü olmaktadır. Emlak vergisi için son ödeme tarihi 31 Mayıs 2022 olarak belirlenirken, emlak vergisinden muaf olan kişiler de bulunmaktadır.

Emlak vergisinden aylığı dışında geliri olmayan emekliler, herhangi bir geliri bulunmayanlar, şehir yakınlar, engelliler, gazileri vefat eden emekli, gazi ya da engelli yakınları brüt 200 m2'yi geçmeyen tek evleri için emlak vergisinden muaf tutulmaktadır. Bu vergiden muaf tutulabilmek için ticari, ücret, işyeri, konut kirası ya da faiz gelirinin bulunmaması gerekiyor.

Bu kapsamda emlak vergisi muafiyetine ilişkin kafalarda soru işareti bulunuyor. Farklı durumlarda olan, herhangi bir mülkün hissedarı olan ancak başka bir mülkü daha bulunan kişiler emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği konusunda tereddüt yaşıyor. Emlak muafiyetine ilişkin ayrıntılar haberimizde yer alıyor.

YIKIK YA DA METRUK BİR EVİ OLANLAR, HİSSEDARI OLANLAR EMLAK VERGİSİNDEN MUAF MI?

Mevcuttaki evi dışında, kullanılamayacak halde bir evin hissedarı ya da tapusu kendinde olan kişiler emlak vergisi öder mi? sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu kapsamda emlak uzmanlarına göre vergi muafiyeti devam ediyor.

Yaşanılmayacak bir halde, metruk ya da yıkık durumda olan meskenler ikinci ev olarak kabul edilmemektedir. Bu şekildeki evlere hissedar ya da tamamına sahip olunan ev harabe halde ise sahip olunan başka bir mesken için emlak vergisi muafiyeti uygulanmaktadır.

Buna göre bir evi olan ve buna ek olarak kullanılamayacak durumdaki bir evde hissesi ya da tapusu bulunan kişilere, sahip oldukları diğer mesken için emlak vergisi muafiyeti uygulanmaktadır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri