Milyonlarca Kiracıyı İlgilendiren Çok Önemli Emsal Karar!

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi milyonlarca kiracıyı ilgilendiren çok önemli bir son dakika kararına imza attı. Kiranızı öderken buna mutlaka dikkat edin!

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi milyonlarca kiracıyı ilgilendiren çok önemli bir son dakika kararına imza attı. Kiranızı öderken buna mutlaka dikkat edin!

Emsal karara konu olan dava Bursa'da yaşandı.



Bursa'da kiracı olan vatandaş ödemelerini ev sahibi yerine kiraya veren kişinin hesabına yaptığını belgeleri ile kanıtlasa da yine mahkeme ev sahibinin adına yapılmayan ödemelerin kiracının sorumluluğu altında olduğuna hükmederek geçersiz saydı.



Yani kira ödemelerini aracıya değil ev sahibinin kendisine ödenmesinin zorunlu olduğu kararına varıldı. Bu karar milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiriyor. Çünkü bazı kiracılar ödemelerini anlaşmaları gereği emlakçılar üzerinden yapıyorlar.



Kira Ev Sahibinin Hesabına Yatmak Zorunda Mı?



Evet, alınan bu karar sonrasında aslında böyle bir zorunluluğun olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü yaşanacak olan bir anlaşmazlık durumunda mahkeme tarafından verilen bu emsal karar kullanılacağı için kiracı bir başkasının hesabına ev sahibi adına ödeme yapsa dahi ev sahibinin bu parayı aldığını kanıtlayamaması durumunda aynı ödemeyi tekrar yapmak zorunda kalacak.



Bu durum ile karşı karşıya kalan kişiler için ise ödeme yaptıkları diğer kişiye karşı haksız zenginleşme davası açması gerekiyor. Dava açan kişiler bu şekilde ödemiş oldukları paraları geri alma imkanına sahipler ancak mahkeme sürecinin uzun sürmesi ihtimali son derece yüksek olduğu için kira ödemelerinin kesinlikle ev sahibinin kendi adına açılan banka hesabına yapılması gerekiyor.



Yargıtay 8. Hukuk Dairesi Emsal Kararı



Yargtay 8. Hukuk Dairesi kararı oy çokluğu ile alınırken karara tek itiraz Daire Başkan Vekili Mustafa Aysal'dan verildi. Aysal gerekçeli kararı şu şekilde açıkladı;



"Esasen kiraya verenin taraf olmadığı bir davada kiracının kira ücretini sözleşme gereğince kiraya verene ödeyip ödemediğinin belirlenmesine hukuken imkân yoktur. Zira kiracı kira ücretini ödediğiniz yasal delillerle kiraya verene karşı ispat edebilir.



Malikin ihtarname tebliğinden önce gerçekleşen kira ücretleriyle ilgili olarak bir talebi varsa bunu kiraya verene karşı ileri sürmesi gerekir. Aksinin kabulü kiracının hem kiraya verene, hem de malikine mükerrer (iki kere) ödeme yapması gibi hukuk düzeninin koruyamayacağı bir sonuç ortaya çıkmış olur.



Bu sebeplerle ihtarnamenin davalıya tebliğ edildiği tarihten sonra takip tarihine kadar gerçekleşen kira ücretleri yönünden itirazın kaldırılması gerekirken, kanunî olmayan gerekçeyle itirazın tamamen kaldırılmasına karar verilmesi yerinde olmadığından kararın onanmasına dair çoğunluğun değerli görüşüne katılmıyorum."



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"



Emlak Haberleri Haberleri