Miras ile el değiştiren evden kiracı çıkarılabilir mi?

Miras yoluyla sahibi el değiştiren konutlarda kiracı varsa kira sözleşmesi ne olur? Kiracıdan yeni ev sahibi kira zammı isteyebilir mi? Mirasçı yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?

Miras kalan evlerde kiracının olması çoğu zaman yeni problemleri doğurmaktadır. Bundan dolayı da mirasın intikali sonrasında ev sahibinin ve kiracının hakları merak edilmektedir. Mirasçı yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip midir? Kiracı eğer yeni kira sözleşmesi yapılması konusunda bir teklif alırsa bunu kabul etmek zorunda mı?

MİRAS YOLUYLA KİRADAKİ EVİN EL DEĞİŞTİRMESİ

Oldukça sık karşılaşılan bu durum karşısında taraflar yasal haklarını merak ediyorlar. Öncelikle mirasçı ev sahibi tek kişi de olabilir birden fazla kişi de olabilir. Bu durumun kiracıyı pek de ilgilendirir bir durumu yoktur. Ancak bu geçerli bir kira sözleşmesinin olması şartına bağlıdır. Eğer kira sözleşmesi yoksa kiracının evde kalması oldukça zorlaşacaktır.

KİRA SÖZLEŞMESİ GEÇERSİZ OLMAZ

Kiracının kira sözleşmesi varsa miras intikali ile ev sahibinin değişmesinin uygulamada pek bir önemi bulunmamaktadır. Kira sözleşmesi aynı şekilde devam eder ve sadece ev sahibi tarafı değişecektir. Kira şartları ayını şekilde devam edecektir. Yeni ev sahibi veya sahipleri kiracıya yeni bir kira sözleşmesi teklifinde bulunabilirler. Ancak kiracının mevcut kira sözleşmesi geçerliliğini yitirmediği için bu teklife olumlu yanıt vermek zorunda değillerdir.

İHTİYAÇ VARSA KİRACI EVDEN ÇIKARILIR

Miras yoluyla evin sahibinin değişmesi durumunda kiracı için tek risk vardır. Eğer ev yeni ev sahibine lazımsa o zaman kiracının evden çıkarılması gerçekleştirilebilir. Bu konuda yasal süresi içerisinde yapılacak bir bildirim ile kiracının evden tahliyesi hukuken sağlanabilir. Bu şekilde kiracı evden çıkarılırsa 3 yıl boyunca o ev bir başkasına kiraya verilemez. Eğer kiraya verilirse ev sahibi kiracıya tazminat ödemek zorunda kalır.

Emlak Haberleri Haberleri