Miras intikali nedir, nasıl yapılır, hangi belgeler gerekir?

Gayrimenkullerin miras yoluyla devri sık sık karşılaşılan bir işlemdir. Bu mülkiyet devri için miras intikali yapılması gerekmektedir. Miras intikali hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Gayrimenkullerin miras yoluyla devri ile alakalı olarak çok sayıda konuda araştırma yapılabiliyor. Miras konusu oldukça yaygın bir olgu olduğu için bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Miras konusunda en çok da miras intikali ile alakalı olarak detay bilgiler merak edilebiliyor.

MİRAS İNTİKALİ NE DEMEKTİR?

Bir kişinin vefatı durumunda onun sahibi olduğu mallar yasal mirasçılarına kalmaktadır. Bu miras içerisinde gayrimenkuller olabildiği gibi mal ve para da bulunabilir. Hatta kişinin sahip olduğu borç dahi mirasçılarına geçebilmektedir. Bir kişinin vefatı halinde gayrimenkulleri mirasçılarının mülkiyetine geçecektir. Bu geçiş işleminin yapılması amacıyla gerçekleştirilen tüm işlemlere genel olarak miras intikali adı verilmektedir.

NASIL YAPILIR?

Miras intikali işleminin nasıl yapılabileceği merak edilmektedir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesinden veya noterden veraset belgesinin alınması gerekiyor. Ardından diğer gerekli belgeler ile beraber Web tapu sisteminden mirasçılardan birisinin adına başvuru yapılır. Bu başvurunun ardından işlemler için ödenmesi gereken Döner Sermaye ücreti sms olarak başvuru sahibine bildirilir. Bu ücret ilgili hesaba yatırıldıktan sonra Tapu Müdürlüğü tarafından verilen randevu saatinde ilgili tapu müdürlüğüne gidilir. Burada yapılan işlemle miras intikali tamamlanmaktadır. Böylece gayrimenkuller mirasçıların üzerine miras payları oranında geçirilir.

HANGİ BELGELER GEREKİR?

Miras intikali için bazı belgeler gerekmektedir. Öncelikle bu işlemi yapacak olanların kimlik belgeleri istenmektedir. Eğer işlem bir temsilci yani vasi ya da vekalet ile yapılacaksa temsil belgesi gerekecektir. Ayrıca temsilcinin de kimlik belgesi gerekmektedir. Bunun yanında veraset belgesinin de sunulması şarttır. Eğer miras intikali ile devredilecek olan gayrimenkul bina vasıflı bir taşınmaz ise Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi de talep edilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri