Miras kalan evde kiracı varsa ne olur?

Gayrimenkullerin miras yoluyla devri sık sık karşılaşılıyor. İçerisinde kiracı olan bir evin miras yoluyla el değiştirmesi durumunda ne olur?

Miras yoluyla kiradaki evlerin sahipleri değişebiliyor. Bu durumda kiracının hangi yeni koşullarla karşılaşacağı merak konusu oluyor. Bir kişiye ait ev onun hayatını kaybetmesinin ardından yasal mirasçılarına geçmektedir. Çoğu zaman da birden çok mirasçı evde hak sahibi oluyorlar. Bu halde de kiracının durumu oldukça karışık bir hale gelmektedir. 

MİRAS SONRASI KİRACILAR NE YAPMALI?

Miras kalması yoluyla kiracının ev sahibi değişirse bazı yeni koşullar ortaya çıkacaktır. Öncelikle devam eden bir kira sözleşmesi varsa bu kira sözleşmesi hükmünü kaybetmeyecektir. Tıpkı evin satışı yapılmış gibi kira sözleşmesi aynı şartlarda devam eder. Ancak kira sözleşmesinin ev sahibi tarafı değişecek ve mirasçılar yeni ev sahibi sıfatını alacaklardır. Kiracıların bu durumda kira sözleşmesini yenilemek gibi bir zorunlulukları da olmayacaktır. Genellikle mirasçıların yapacaklar ilk şey kiraya zam istemek olacaktır. Kira sözleşmesi varsa mirasçıların böyle bir hakkı olmayacaktır. 

KİRACI EVDEN ÇIKARILABİLİR Mİ?

Evin bir başkasına kiralanması için kiracının tahliye edilmesi mümkün değildir. Eğer kiracının kira sözleşmesi devam ediyorsa ve bu sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getiriyorsa kiracı istemeden evden çıkarılması neredeyse imkansıza yakındır. Bir başkasına kiraya vermek için evden çıkarmak mümkün olmayacaktır ama eğer mirasçılardan birisi evde oturacaksa o zaman koşullar değişecektir. 

Mirasçılardan birisi evde oturacaksa o zaman evin mirasçılara geçmesinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirim yapılması gerekmektedir. Kiracı da 6 ay içerisinde evden çıkmak durumundadır. 6 ay sonunda kiracı evden çıkmamışsa kiracının tahliyesi için mirasçılar dava açabilirler. Ancak bu süreç 1,5-2 yıl gibi bir yargılama süresi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla mirasçıların kiracı ile anlaşma yoluna gitmeleri yararlarına olacaktır. 

Emlak Haberleri Haberleri