Miras Kalan Evin Satışı İçin Tüm Mirasçıların Onay Vermesi Gerekir Mi?

Miras kalan evin satışının nasıl olacağı merak ediliyor. Miras kalan evin satışı için tüm mirasçıların onay vermesi gerekir mi? Mirasçılardan birisi miras kalan evi satabilir mi?

Miras yoluyla gayrimenkul mülkiyetlerinde meydana gelen değişimler ve buna bağlı olarak sonraki tasarrufların nasıl olabileceği merak edilen konular arasında yer alıyor. Bir ev miras yoluyla ölen kişinin mirasçılarına kaldığında o evin satışı nasıl gerçekleşir? Miras kalan evin satışı için tüm mirasçıların onay vermesi gerekir mi? Bir mirasçı evin satışına onay vermezse ne olur?

MİRAS KALAN EVİN SATIŞI NASIL OLUR?

Miras yoluyla mülkiyeti değişen evlerin tasarruflarında da değişimler olur. Mirasçılar miras payları oranında bahse konu ev üzerinde hak sahibi olurlar. Bu hak herhangi bir mirasçı tarafından gasp edilemez, habersiz kullanım konusu olamaz. Miras kalan ev satılmak istenirse satış işlemine tüm mirasçıların onay vermesi gerekir. Tüm mirasçıların onay vermesi durumunda evin satış işlemleri normal ev satışında olduğu gibi gerçekleşir. Ancak bir mirasçı ev satışına onay vermezse bu sefer hukuki yollar devreye girebilir.

MİRAS KALAN EVİN SATIŞI İÇİN MAHKEME SÜRECİ NASIL İŞLER?

Bir mirasçının evin satışına onay vermemesi durumunda diğer mirasçıların mahkemeye başvurma hakları bulunmaktadır. Mahkemeye başvuran bu mirasçılar aradaki anlaşmazlığın giderilmesini ve ortaklığın sonlandırılmasını talep edebilirler. Bu durumda mahkeme farklı uygulamaları devreye sokabilir. Uygun görülürse evin satışına onay vermeyen kişinin hissesinin bedelinin diğe rmirasçılar tarafından ödenmesi yoluyla kısmi ortaklık sonlandırma gerçekleşebilir. Bunun bir diğer yolu da evin satışına izin vermeyen mirasçının diğer mirasçıların hisselerini satın alması olabilir.

Ancak taraflar bu anlaşmaya yanaşmazlarsa evin satışı mahkemece yapılarak taraflara miras payları oranında gelir dağılımı yapılır. Bu durumda miras konusu olan ev değerinden daha düşük bedelle satılır. Bu da mirasçıların maddi kaybına yol açtığı için bu yol pek tercih edilmez ve anlaşma yoluna gidilir.

Emlak Haberleri Haberleri