Miras kalan evin tapu devri nasıl yapılır?

Miras yoluyla el değiştiren gayrimenkuller için yapılacak tapu devir işlemleri merak ediliyor. Miras kalan bir evin tapusunun devri nasıl yapılır?

Vefat eden kişilerin yakınları eğer ölen kişinin menkul veya gayrimenkul mal varlığı var ise yasal mirasçı sıfatıyla bu mal varlıklarını miras payları oranında taksim etmektedirler. Bu şekilde herkes hakkı olan mirasa sahip olabilmektedir. Mirasın bir gayrimenkul yani ev olması durumunda ise tapunun mirasçı adına tescil edilmesi için atılacak adımlar araştırılıyor.

Tamamen hukuki olan bu prosedürler eksiksiz bir şekilde uygulanarak miras kalan evin tapusunun devri gerçekleşmektedir. Bir ev miras yoluyla bir kişiye devredilebildiği gibi birden fazla kişiye de devredilebilir. Eğer bir kişiye devredilmişse o mirasçı veya onun vekili işlemleri yapabilmektedir. Birden çok kişinin ev üzerinde hakkı varsa tüm mirasçıların tapu işlemi yapmaları için tapu müdürlüklerine gitmelerine gerek yok. Mirasçılardan birisine yetki verilerek bu işlem hızlı bir şekilde yapılabilir.

BU BELGELER OLMADAN MİRAS KALAN EV DEVREDİLMEZ!

Miras kalan evin tapu devrinin yapılması için bazı belgeler gerekmektedir. İlk olarak miras bırakanın yani vefat eden kişinin veraset ilamı olmalıdır. Bu şekilde mirasçılar yasal haklarını kullanabilir pozisyona geçeceklerdir. Gerekli belgeler arasında tapu devri yapılacak kişilerin kimlik belgeleri de oldukça önemlidir. Bunların yanında yine tapu devri yapılacak mirasçıların 1’er adet fotoğrafları gerekmektedir. İşlemler sırasında noter veya sulh hukuk mahkemesinden alınacak olan veraset belgesinin ise hem aslı hem de onaylı sureti istenecektir.

Bina vasfı olan taşınmazlar için zorunlu deprem sigortasının da yapılması ve poliçenin belgeler arasına eklenmesi gerekir. Tüm bu belgelerle yapılan başvuruda mirasın intikaline dair hukuka aykırılık yoksa tapu devir işlemi gerçekleştirilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri