Miras kalan hisseli ev nasıl satılır?

Miras yoluyla intikal eden hisseli bir evin satışının nasıl yapılabileceği merak ediliyor. Hissedarlar arasında anlaşmazlık çıkarsa bu ev nasıl satılabilir?

Miras yoluyla evlerin mülkiyetleri sık sık el değiştirebilir. Anne veya babadan çocuklarına kalan ve çocukların hissedar oldukları evleri paylaştırmak sürekli sorun olabilmektedir. Bu şekilde intikal eden bir evin kirasının alınması, kira değerinin hissedarlar için ciddi bir gelir olmaması gibi nedenlerden dolayı böyle evler için satış kararı alınabiliyor. Ancak birden çok kişinin mülkiyet hakkının olduğu gayrimenkullerin satışını yapmak çoğu zaman pek de kolay olmuyor. Satış için önce hissedarların anlaşması gerekiyor.

HİSSEDARLAR ANLAŞIRSA SATIŞ NASIL OLUR?

Miras kalan evde hissedarların satış için anlaşma sağlaması durumunda o evin satışı oldukça kolay bir biçimde yapılabilmektedir. Bunun için tüm hissedarların tapuya gitmeleri veya ortak bir temsilci atamaları yeterli olmaktadır. Bu aşamadan sonra evin satışı tek kişinin mülkiyetindeymiş gibi yapılabilir. Satıştan elde edilen gelir ise hisse payları oranında paylaştırılarak mirasla kurulan ortaklık sona erdirilir?

HİSSEDARLAR ANLAŞAMAZSA EV NASIL SATILIR?

Miras yoluyla birden fazla kişinin mülkiyetine geçen evlerde genellikle satış için anlaşmazlık yaşanabiliyor. Bir hissedar evin satışına taraf olmayabiliyor. Bu durumda normal bir yolla bu evin satışının gerçekleşmesi pek de mümkün olmuyor. Bu durumda ise diğer hissedarlar Sulh Mahkemesi’ne başvuru yaparak evin satışını talep edebilir. Mahkeme ise evin satışı ile alakalı olarak farklı usullerde karar alabilir.

Evin tek bir ev olmasından dolayı mahkeme bu mirası paylaştıramayacaktır. İlk önce hissedarlar arasında hisse paylarının satın alınması gündeme gelebilir. Burada bir orta yol bulunamazsa ev mahkeme tarafından satışa çıkarılıp elde edilen gelir hisse paylarına göre dağıtılır. Bu satış icra kanalıyla olacağı için evin değerinin altında bir fiyata satılmasının riski bulunmaktadır. Böyle bir durumda en akıllıca çözüm anlaşma yoluna gitmektir.

Emlak Haberleri Haberleri