Türkiye verimli tarım arazilerinin korunması adına her gün yeni bir önlem almaya devam ederken bunlardan biri de miras kalan tarım arazileri için atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ile son yılların en büyük sorunlarından biri olark gösterilen tarım alanlarının miras ve satış yolu ile bölünmesi konusunda beklenen düzenleme hayata geçiriliyor.
Bu kapsamda hisseli tarım arazileri artık masrafsız olarak birleştirilebilecek, çok sayıdı mirasçısı bulunan tarım arazilerinde yaşanan veraset intikali sorunu da çözülmüş olacak.
HİSSELİ TARIM ARAZİLERİ ARTIK MASRAFSIZ BİRLEŞTİRİLECEK, VERGİ MUAFİYETİ İLE TAPU HARCI ALINMAYACAK!
Türkiye'de çok sayıda mirasçısı bulunması ve mirasçıların aralarında yaşadıkları sorunlar nedeni ile 720 bin hektar gibi son derece büyük bir alanı kapsayan tarım arazilerinde veraset intikali yapılamadığı belirlenirken bu sorunun çözümü adına toprak reformu devreye alındı.
Yapılan düzenleme kapsamında hisseli tarım arazilerinin birleştirilmesi konusunda vergi muafiyeti hakkı tanınırken böylelikle masrafsız tarım arazisi birleştirme imkanı sunuldu. Miras kalan tarlalar için vatandaşlar tapu harcı ve vergi ödemeden hisse birleştirme işlemi yapabilecekler.
TÜRKİYE'DE KAÇ HEKTAR TARIM ARAZİSİ VAR, TARIM ARAZİSİ VARLIĞI NE KADAR?
Konu hakkında açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli arazi intikali sorununu çözmek adına harç ve vergi muafiyeti getirildiğiini belirterek "2005-2021 arası 720 bin hektar tarım arazisinin intikali yapılamadı. İntikalin çözümü için süresi içinde (vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde) işlemlerini yaptıran varislere harç ve vergi muafiyeti getirildi" diyerek uygulama hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin tarım arazisi varlığının ise 28 milyon hektar olduğu açıklandı. Tarım arazilerinin korunması adına arazi toplulaştırma işlemleri de tüm hızı ile devam ederken yapılan düzenlemeler ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi de engellenmiş oldu.