Miras paylaşımları ailelerin birliklerini tehdit eden bir etki yapabiliyor. Kardeşler arasına bile miras paylaşımı nedeniyle kara kedi girebiliyor. Hatta bazı durumlarda öfkelerine mağlup olanlar kardeş katili bile olabiliyorlar. Miras paylaşımı yapacak olan kardeşlerin bilmeleri gereken çok önemli kaideler bulunuyor.
KARDEŞLERİN MİRAS HAKKI!
Anne ve babalar sahip oldukları mülkleri miras yoluyla çocuklarına bırakabiliyorlar. Bazı anne ve babalar sağlıklarında bu paylaşımı yapıyorlar. Bazıları ise kendileri vefat ettikten sonra çocuklarının yasal olarak mirası paylaşmalarını tercih edebiliyorlar. Bu konuda bazı kaidelerin çok iyi bilinmesi gerekiyor.
Kardeşler arasında normal koşullarda miras payı açısından herhangi bir fark bulunmuyor. Eğer bir vasiyetname yoksa veya ebeveynler mal varlıkları hakkında hayattayken bir tasarrufta bulunmamışlar ise kardeşler eşit paylarda tüm mirası paylaşırlar. İşi karmaşık hale getiren ise bu eşitlik ilkesine aykırı hareket eden ebeveynler oluyor.
SAKLI PAYI KİMSE GASP EDEMEZ
Her çocuğun anne veya baba mirasında saklı payı bulunmaktadır. Devlet güvencesinde olan bu pay kimse tarafından gasp edilemez. Hatta anne veya baba bile bu konuda tasarruf sahibi değiller. Bundan dolayı kardeşler arasında eşit olmayan paylaşımlar saklı paylara müdahale etmişse o paylaşım bozulur.
MAHKEME MİRASI İADE EDER!
Bir şekilde kardeşlerden birisi anne ve babasını ikna edip mirasın bir bölümünü henüz sağlıklarında devralmışsa bile bunun garantisi yoktur. Eğer diğer kardeşlerin saklı payını bir kardeş devralmışsa bu tapu devri iptal edilebilir. Üstelik burada zaman aşımı da bulunmuyor. Kardeşler annelerinin veya babalarının vefatı ile mahkemeye başvuru yaparak bu mülkleri geri alabilirler. Bundan dolayı kardeşler adil olmayan bir miras paylaşımı yaparlar ise bunun ellerinden alınabileceğini bilmelidirler. Bu şekilde çok sayıda ev veya arsa 10-20 yıl sonra el değiştirip tapu sahiplerinin ellerinden alınabiliyor.