Miras paylaşmak Türkiye’de başlı başına bir sorun oluyor. Aile birliklerini ortadan kaldıran bu sorunun çözümü ise yasal yollarla mümkün. Uygulanan zümre sistemi ile beraber kimlerin, hangi paylarda miras hakkı olduğu belirleniyor. Bu sistem eşliğinde de miras paylaşımları yapılıyor.
ZÜMRE SİSTEMİ NEDİR?
Kişinin mirasçılarının kimler olabileceği zümre sistemi ile belli oluyor. Bu sistem içerisinde üç farklı zümre bulunuyor. 1. zümreden başlamak üzere miras paylaşımı yapılıyor. Eğer 1. zümrede herhangi bir mirasçı yoksa o zaman miras hakkı 2. zümreye geçiyor. 2. zümrede de mirasçı yoksa o zaman 3. zümrede bulunanlar yasal mirasçı oluyorlar. 1. zümre, 2. zümre ve 3. zümre aynı anda bir mirası paylaşamıyorlar.
1. ZÜMREDE KİMLER VAR?
1. zümrede kişinin ilk yasal mirasçıları bulunmaktadır. Bunlar kişinin alt soyudur. Miras bırakanın varsa çocukları, yine varsa çocuklarının çocuklarıdır. Evlatlık veya evlilik dışı çocuk varsa o da bu zümrede yer alır. Bu kişiler haricinde hiç kimse 1. zümre ile miras paylaşımı yapamaz.
2. ZÜMREDE KİMLER VAR?
2. zümrede miras bırakanın anne ve babası ile onların alt soyu yer almaktadır. Miras bırakanın kardeşleri, onların çocukları ve torunları bu zümrede yer alıp miras paylaşımına katılmaktadırlar. Ancak 1. zümredekilerin yasal mirasçı olabilmeleri için 1. zümrede herhangi bir yasal mirasçının olmaması veya var ise tamamının mirası reddetmiş olmaları gerekir.
3. ZÜMREDE KİMLER VAR?
3. zümrede bulunan kişiler ise oldukça geniştir. Bu kişiler miras bırakanın büyük annesi ve büyük babası ile onların tüm alt soyudur. Amcalar, halalar, teyzeler, dayılar, onların çocukları ve torunları bu zümrede yer alırlar.
Öte yandan miras paylaşımında miras bırakanın sağ eşi miras paylaşımında herhangi bir zümrede bulunmaz. Eş hem 1. zümredekiler ile hem de 2. zümredekiler ile miras paylaşımı yapabilir. Alt soy devam ediyorsa onlarla miras paylaşımı yapılır, alt soy devam etmiyorsa üst soy ile miras paylaşımı yapılır. Eşlerin miras hakkı ayrı bir kategoride değerlendirilmektedir.