Ev sahipleri ile kiracılar kiracılık ilişkisini kira sözleşmesine göre kurmaktadırlar. Bu kira sözleşmesi her iki tarafa da farklı yükümlülükler vermektedir. Taraflar bu yükümlülüklere eksiksiz bir şekilde uymakla mükelleftirler. Sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda ise kira sözleşmesi ihlal edilmiş sayılır. Ancak ev sahibinin mira syoluyla değişmesi durumunda kiracıların kira öszleşmeleri hukuki olarak ne şekilde değerlendirileceği merak edilmektedir. Mirasçı ev sahibi kira sözleşmesine uymak zorunda mıdır?
EV SAHİBİ MİRAS YOLUYLA DEĞİŞİRSE NE OLUR?
Ev sahibinin miras yoluyla değişmesinin kiracılar açısında esasında pek de bir önemi yoktur. Kira sözleşmesi aynı şekilde devam edecektir. Hatta kira sözleşmesindeki şartlarda en küçük bir değişiklik yapılması bile gerekmemektedir. Sadece ev sahibi tarafından bir değişiklik olur. Mirasçı veya mirasçılar yeni ev sahibi olarak kira sözleşmesinin tarafı olurlar ve kira ödemelerini almaya başlarlar.
Kiracının durumunun miras yoluyla ev sahibinin değişmesi durumunda olumsuz sadece bir tarafı vardır. Eğer yeni ev sahibi olan mirasçı veya mirasçılardan birisi evi kendi ihtiyacı için kullanacağını kiracıya bildirirse kiracının evden çıkması sağlanabilir. Bu şekilde yapılan bildirim ile kiracının evden çıkarılma süreci başlatılmaktadır. Ancak burada kritik olan kiracı evi boşalttıktan sonra evin ne şekilde kullanılacağıdır.
KİRACI TAZMİNAT KAZANABİLİR
Eğer mirasçı ev sahibi evde oturmaya başlamaz veya çocuklarının, anne ve babalarının evde yaşamalarını başlatmaz onun yerine bir başkasına evi kiralayıp kira geliri elde etmeye başlarsa eski kiracının tazminat hakkı doğacaktır. Bu durumda mahkemeye başvurarak şikayetçi olan kiracı eski ev sahibinden 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak alacaktır.