Kentsel dönüşüm projelerine dahil olacak konutlara dair vatandaşların merak ettikleri bazı sorular bulunuyor. Projelerde bedel tespitinin yapılması ve hak oranlarının belirlenmesi sürecine ilişkin uygulanan yönetmelik çok araştırılıyor.
Tek bir sahibi olan konutlar için bedel tespiti daha kolay yapılırken birden fazla sahibi olan konutlar için başka yöntemler uygulanıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BEDEL TESPİTİ
TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde bedel tespiti farklı kriterler göz önünde bulundurularak yapılıyor. Kurum yıkımı gerçekleştirilecek konutun bulunduğu konum, yapının durumu, arazi değeri ile konutun değerini tespit ediyor. TOKİ Başkanlığı bedel tespiti işlemlerinde göz önünde bulundurulan kriterlere ilişkin açıklamasında şu bilgileri verdi.
"Bedel tespiti, tapulu yapılar için arsa, bina ve eklenti olarak hesaplanırken kendisine ait olmayan arazi üzerinde tapusuz binası olanlara sadece enkaz (bina-yapı varsa ağaç) değeri üzerinden yapılır. Mülkiyeti yapı sahibine ait olmayan durumda, arsa/arazi için değil yapı için bedel takdir edildiğinden bedel; yapının metrekare büyüklüğüne göre değişmektedir."
BİR KONUTA BİR KONUT MU VERİLİYOR?
Evi olan ve kentsel dönüşüme dahil edilen vatandaşların en çok araştırdığı başlıklardan bir tanesi de bir eve karşılık bir ev verilip verilmediği.
TOKİ bu durumda eski konutun değerini belirliyor. Bunun dışında yeni inşa edilecek konutun maliyet hesaplarını yapıyor ve satış fiyatını belirliyor. Eski konut ile yeni konut değeri eşit çıkarsa bir ev bir ev değişimi oluyor. Ancak yeni konut daha pahalı çıkarsa taksitli ödeme seçenekleri sunuluyor.
BİRDEN FAZLA SAHİNİ OLAN KONUTLARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM
Birden fazla sahibi olan konutlara kentsel dönüşüm çıkması durumunda, vatandaşlara eski konutta yer alan hisse oranları kapsamında hak sahipliği tanınır. Vatandaşlar kendi payları oranında yeni konutta hak sahibi olurlar. Borç olması durumunda da ödemeler pay oranına göre ödenir.