Miras paylaşımlarına ilişkin oldukça kapsamlı konular araştırılıyor. Miras konusu genellikle kardeşler arasında mesele olmaktadır. Hatta bundan dolayı mirasçı kardeşler uzun yıllar küs kalmaktadırlar. Ancak kimin ne şekilde mirastan pay alacağı kanun ile en ince ayrıntısına kadar belirtilmektedir. Bu ayrıntılar kişilerin işlerine geldiği gibi bazen de kendi aleyhlerine olabiliyorlar. Miras bırakanın mirasçıdan alacağı varsa ne olur? Miras bırakanın alacağında diğer mirasçılar hak iddia edebilirler mi?
MİRASÇININ MİRAS BIRAKANA BORCU VARSA NE OLUR?
Miras bırakan ile mirasçı arasında alacak verecek meselesi sözkonusu olabilir. Bu durum mirasçılığa herhangi bir şekilde zarar vermemektedir. Miras bırakan eğer mirasçıya borç vermişse ve bu borç belgelenebilir bir borç ise o zaman yükümlülükler doğmaktadır. Miras bırakan hayattayken borç geri ödenmemişse bu alacak diğer mirasçıların hakkı olmaktadır. Borç sahibi mirasçı da alacak üzerinde miras payı oranında hak sahibi olur.
Miras paylaşımında mirasçının miras bırakana borcu konu edilmektedir. Böyle bir durumda miras paylaşımı yapılırken ilgili alacak da hesaba katılır. Diğer mirasçılara borçtan dolayı ödeme yapılırsa miras paylaşımı bundan etkilenmez. Ancak ödeme yapılmazsa ilgili alacak miras paylaşımında mahsup edilmektedir. Mirasçının borcu miras payından düşülmektedir. Diğer mirasçılara göre daha az pay alacak olan borçlu mirasçı bu şekilde borcun geri ödenmesini yapmaktadır.
Miras bırakanın mirasçıya borcunun olması durumunda da tam tersi bir uygulama yapılmaktadır. Bu durumda alacaklı mirasçı olmaktadır ve bu alacak diğer mirasçıların borcu haline gelmektedir. Bu da para olarak ödenerek kapatılabileceği gibi alacaklı mirasçı mirastan daha fazla pay alarak mahsuplaşma yoluna gidebilir. Bu pay değişimi tartışmalı olmamalıdır.