Mirasta Saklı Pay Nedir, Kimler Saklı Paylı Mirasçı Olabilirler? Gayrimenkul Mirasında Saklı Pay Oranları Nelerdir?

Miras paylaşımı esnasında rastlanılan saklı pay kavramının ne olduğu merak ediliyor. Kimlerin mirasta saklı payları vardır? Gayrimenkul mirasında hangi mirasçıların ne kadar saklı payları vardır?

Miras paylaşımı yapmak isteyen ve bunun yasal düzlemini araştıranlar saklı pay kavramı ile karşılaşmaktadırlar. Mirasta saklı pay olması ne anlama gelmektedir. Saklı pay olması miras paylaşımını nasıl etkiler? Kimlerin mirasta saklı payı vardır? Saklı pay hakkında hangi mirasçılar sahip değildirler? Mirasta saklı pay için devlet güvencesi var mıdır? Mirasta saklı paylar üzerinde nasıl tasarruflarda bulunulabilir?

MİRASTA SAKLI PAY NEDİR?

Miras bırakanın bazı mirasçılarının belirli oranlarda haklarını muhafaza etmek zorunda olmasına saklı pay adı verilmektedir. Saklı pay olarak belirlenen miras oranları miras bırakma yoluyla başkasına devredilemez. Bu saklı paylar vasiyetname ile bir başka kişiye veya kuruma bırakılamazlar. Mirasta saklı paylar devlet güvencesindedirler. Saklı paylara müdahale edilerek yapılan miras paylaşımları üzerinden yıllar geçse de bozulabilirler.

MİRAS PAYLAŞIMINDA KİMLERİN SAKLI PAYI PAYI VARDIR?

Mirasçı olmak saklı paya sahip olmak anlamına gelmemektedir. Kanuna göre belirli mirasçılara saklı pay hakkı verilmektedir. Bir kişinin mirasçıları 3 ayrı zümreye ayrılmaktadır. İlk zümrede yer alan kişinin altsoyu yani çocukları, torunları ve torun çocuklarının mirasta saklı payı vardır. İkinci zümrede yer alan anne ve baba da saklı paylı mirasçıdır. Kardeşler yeğenler gibi mirasçıların saklı payları bulunmamaktadır. Üçüncü zümredeki mirasçılara ise saklı pay hakkı verilmemektedir.

GAYRİMENKUL MİRASLARINDA SAKLI PAY ORANLARI NE KADARDIR?

Miras bırakanın mirasçılarına ait olan saklı pay oranları duruma göre değişmektedir. Altsoy olarak bilinen çocuklar, torunlar ve onların çocuklarının yarı yarıya saklı payları bulunmaktadır. Anne ve babanın mirasta saklı pay oranı ise kendilerine düşen yasal miras payının dörtte biridir. Kişinin vefatı ile eşi sağ kalmışsa ve altsoy ile ortak mirasçı olmuşsa saklı pay oranı miras payının tamamıdır. Kişinin çocuğu yoksa vefat etmesi durumunda miras sağ kalan eş ile vefat edenin anne ve babası arasında paylaştırılır. Bu durumda sağ kalan eşin saklı payı miras payının dörtte üçüdür.

SAKLI PAY MİRAS BIRAKANLARI SINIRLAR MI?

Gayrimenkuller mülkiyet hakkı ile kişilerin sahipliğine geçmektedir. Bu mülkiyet hakkı kişinin özgür iradesi ile o gayrimenkulde kanuni sınırlar ile istediği tasarrufta bulunmasına imkan vermektedir. Mirastaki saklı pay için kişilerin mülkiyet hakkı sınırlanamaz. Kişi sağlığında gayrimenkullerini istediği gibi satabilir. Ancak o gayrimenkulün miras olarak bir başkasına bırakılması durumunda mirasçıların saklı payları geçerli olmaktadır ve devlet koruması altındadır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri