Mirastan Mal Kaçırma Nedir, Cezası Var Mıdır? Gayrimenkul Mirası Adaletsiz Paylaştırılırsa Ne Olur?

Mirastan mal kaçırmanın ne demektir? Mirastan mal kaçırmanın cezası var mıdır? Gayrimenkuller mirasçılar arasında adaletsiz paylaştırılırsa ne olur?

Türkiye’de miras hukuku ile alakalı tüm ayrıntılar büyük bir merakla araştırılıyor. Özellikle gayrimenkul sahiplerinin sağlıklarında mirasçıları arasında adaletli olmayan bir paylaşım yapması durumunda neler yapılabileceği öğrenilmek isteniyor. Bunun için ise mirastan mal kaçırma meselesi üzerine durulmaktadır. Peki mirastan mal kaçırma nedir, cezası var mıdır?

MİRASTAN MAL KAÇIRMA NEDİR?

Bir gayrimenkul sahibinin kendisinin vefatı sonrasında mirasçıları arasında mal paylaşımına sağlığında adaletli olmayacak bir şekilde müdahale etmesi mirastan mal kaçırmaktır. Bir babanın 5 evi ve 4 çocuğu olduğu düşünülürse bir çocuğa iki evin miras olarak verilmesi ve diğer çocuklara 2 ev verilmesi bir tür mirastan mal kaçırmadır. Bu mirastan mal kaçırma üçüncü kişilere de mal verilmesi ile olabilir. Mirasçıların miras haklarına adaletli olmayan bir şekilde müdahale edilmesi mirastan mal kaçırmanın temel çıkış noktasıdır.

MİRASTAN MAL KAÇIRMANIN CEZASI VAR MI?

Mirastan mal kaçırmanın cezasının olup olmadığı merak edilmektedir. Yargıtay’ın emsal kararlarına göre bu şekilde yapılan işlemler doğru bulunmamaktadır. Ancak kanunda mirastan mal kaçırmak gibi bir suç da yoktur. Türk ceza kanunu mirastan mal kaçırmayı suç olarak kabul etmemektedir. Bunun nedeni de kişinin sahip olduğu malvarlığı üzerinde tasarruf hakkının mirasçının beklenen hakkına göre daha üstün tutulmasıdır. Cezası olmaması dolayısıyla mirastan mal kaçırmaya sık sık rastlamak mümkündür.

GAYRİMENKULLER ADALETSİZ PAYLAŞTIRILIRSA NE OLUR?

Gayrimenkullerin mirasçılardan birisine veya üçüncü bir kişiye menfaat sağlayacak şekilde adaletsiz paylaştırılması durumunda diğer mirasçılar mağdur olmaktadırlar. Mirastan mal kaçırma satış yoluyla yapıldığı için oldukça karmaşık bir durum ortaya çıkmaktadır. Mirasçılar miras bırakanın sağlığında bu satışa dair herhangi bir itirazda bulunamazlar. Çünkü mirasçılık henüz somut bir hale gelmemiştir. Ancak miras bırakanın vefat etmesi durumunda mirasçılar hukuki süreç başlatabilirler. Bu hukuki süreçte de yapılan satış işleminin gerçek bir satış olmadığı ispat edilirse ilgili tapu tescili mahkeme kararı ile iptal edilmektedir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri