Türkiye'de üzerinden en çok araştırma yapılan alanların başında Miras Hukuku bulunuyor. Genel kuralları çoğu vatandaşlar bilmektedir. Ancak bazı özel durumlarda kanunların ne şekilde işlediği merak edilmektedir. Mirastan reddedilme ve akabinde gelişen bazı uygulamalar merak konusu ediliyor. Peki bu durumda kanun ne şekilde hükümlere varmaktadır?
MİRASTAN MEN ETME NASIL OLUR?
Anneler ve babalar bazen çocuklarını mirastan men etmek isteyebiliyorlar. Çocuğunun kendilerine ve ailelerine karşı olumsuz tavırları olduğunu belirten ebeveynler belirli usulleri uygulamak kaydıyla bu çocuk için mirastan men etme işlemini uygulamaya sokabiliyor. Böyle bir durumda miras paylaşımında kesinlikle o çocuğa herhangi bir miras payı kalmayacaktır.
MİRASTAN MEN ETME NASIL YAPILIR?
Çocuğunu mirastan men etmek isteyen anne ve babalar esasında bu işlemi oldukça bazit bir şekilde yapabilirler. Herhangi bir notere giderek yapmak istedikleri işlemi anlatan anne ve babalar orada hazırlanacak bir sözleşme ile çocuklarını mirastan men edebilirler. Ancak burada çok kritik bir detay vardır. Eğer hazırlanan bu sözleşmede mirastan men etme nedeni boş bırakılır ve bir gerekçe ortaya konulmazsa ileride o çocuğun mahkeme kararı ile bu sözleşmeyi geçersiz hale getirmesi mümkündür. Bunun için mirastan men etmenin gerekçesi açık şekilde belirtilmelidir. Anne veya babayı dövmek, hakaret etmek, bakmamak, aramamak, aile mallarına zarar vermek gibi basit gibi görünen gerekçeler bile hukuken mirastan men etmeye yetmektedir.
MİRASATAN MEN EDİLEN ÇOCUĞUN MİRAS PAYI NE OLUR?
Mirastan men edilen çocuğun miras payının ne olacağı konusunda da kafa karışıklıkları yaşanmaktadır. Eğer o çocuğu alt soyu yani çocukları varsa miras işte o çocuklara intikal edecektir. Anne veya baba mirasçı olamayacak ama torunlar mirasçı sıfatı kazanabilecekler. Mirastan men edilen kişinin çocuğu yoksa o zaman onun miras payı varsa kardeşleri arasında yoksa diğer yasal mirasçılar arasında paylaştırılacaktır.