Türkiye'de son aylarda A'dan Z'ye her şeyin fiyatına zam geldi. Önce maliyetler arttı, sonra da ürün fiyatları. Haliyle bu zamlardan mobilya sektörü de nasibini aldı. Son yılların en büyük zam furyasını yaşandığı sektörde, birçok üründe fiyatlar 2-3 katına çıkmış durumda.
ARTAN MOBİLYA FİYATLARI DÜĞÜN PLANLARINI ERTELETİR
Fiyat artışındaki temel nedenler ham madde arzında yaşanan sorunlar ve girdi maliyetlerindeki artış olarak öne çıkıyor. Vatandaşa direkt olarak yansıtılan zamlı fiyatlar nedeniyle eşyasını değiştirmek isteyenler bir yana dursun artık evlilik planları bile erteleniyor.
Mobilyanın hammaddesi olan MDF fiyatları ve arzı üretimde aksamalara neden olmasıyla fiyat artışını destekliyor. 2021 yılında plakası 180 TL olan MDF, bu yıl 370 TL'ye satılıyor. Sektör temsilcileri, MDF üreticilerinin artık yalnızca Çin'e çalıştığını ve yerli üreticiye hammadde tedarik etmediğini iletiyor.
Mobilya sektöründeki son durumu değerlendiren İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, MDF fiyatlarının bir önceki yıla göre iki kat arttığını ve ihracata olan ilgilinin artmasıyla MDF'de tedarik sorunu yaşandığını ifade etti.
MDF üretiminin yüzde 70'lik bölümünün yurt dışına ihraç edildiğini ve mobilyacıları bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti. Fiyat artışlarındaki tek nedenin MD olmadığını söyleyen Güleç, sunta, yonga, sünger, demir, çelik, cam ve deri gibi ürünlere en az yüzde 50 zam geldiğini ve bunların üstüne bir de elektrik ve akaryakıt maliyetlerinin eklenerek mobilya fiyatlarını büyük oranda artırdığını bildirdi.
ÖNCE YÜKSELİYOR SONRA DÜŞÜYOR
Hammadde, tedarik ve diğer maliyetlerin dışında bir de bazı markaların tüketiciyi yanıltıcı kampanyalar düzenlediğini söyleyen Güleç, maliyetlerin bu denli arttığı bir dönemde yüzde 50-70 indirim yapılmasının mümkün olmadığını, bu tarz kampanya yapan markaların fiyatları önce yükselttiğini sonra da indirim yapıyormuş gibi fiyatlandırma yaptığını ifade etti.