İzmir depremi sonrası bir kere daha gündeme gelen zemin sıvılaşması konusunda Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) çok önemli bir karar açıkladı. Açıklanan karara göre Türkiye'nin zemin haritası oluşturulacak ve 2.5 milyon yıllık tortu analizlerine dayanılarak hazırlanan sıvılaşmaya yatkın alanlar haritası oluşturulacak. Bu harita üzerinden vatandaş oturduğu bölgenin zemini hakkında bilgi alacak ve zemin sıvılaşması riski olup olmadığını öğrenebilecek.
Depremin yaşandığı merkezin 140 kilometrelik çapında yer alan taşınmazların yıkılmasına neden olan zemin sıvılaşması konusunda Maden Tetkik Arama Enstitüsü MTA yeni bir çalışmaya başladığını açıkladı. Yapılan açıklamada Türkiye'nin 2.5 milyon yıllık tortu analizlerine dayanılarak sıvılaşmaya yatkın alanlar haritası oluşturulacak.
DEPREMDE BİNALARIN YIKILMASINA NEDEN OLAN ZEMİN SIVILAŞMA SORUNU OLAN BÖLGELER TEK TEK BELİRLENECEK!
Mecliste kurulan Deprem Araştırma Komisyonu'na konu hakkında bilgi veren MTA Yer Bilimleri Koordinatörü Doç. Dr. Selim Özalp “Karar vericilerin hizmetine sunmak amacıyla Türkiye Bölgesel Ölçekli Sıvılaşma Yatkınlık Haritaları Projesi başlatıldı. Son 2.5 milyon yıl içerisinde çökelmiş, orada birikmiş, genelde gevşek tortulardan oluşan alanların haritası yapılıyor.
Biz buna ‘kuvaterner harita’ diyoruz. Bu kuvaterner tanelerin özelliğine göre, genelde ‘alüvyon’ dediğimiz, ‘delta’ dediğimiz gevşek alanlar kırmızıyla gösteriliyor, ‘uzak durun’ anlamındadır. 2020 itibariyle Karadeniz’de, Doğu Anadolu’nun da olduğu bir alan çalışılmakta. 2023’e kadar kitapçık şeklinde yayınlanacak" diyerek riskli alanları tek tek belirleyeceklerini söyledi.
Konu hakkında açıklama yapan Özalp İzmir Depreminde yaşanan yıkımların birincil derecede nedenini yapı kusurları olarak gösterirken ikince nedenin ise zemin sıvılaşması olduğunu belirterek 1999 depreminde de İstanbul Halkalı ve Avcılar bölgesinde yaşanan bina yıkımlarının da zemin sıvılaşması nedeni ile meydana geldiğini dile getirdi.