MTA’nın diri fay haritası ile o ilçelere kaygan zemin uyarısı! İstanbul depremi riskli ilçeler listesi açıklandı

Kahramanmaraş depremi sonrasında gözler bir kere daha beklenen Büyük İstanbul Depremi ve olası Marmara depremi için bölgeye çevrilmişti. MTA diri fay haritası ile İstanbul'da deprem riski en yüksek ilçeler, zemin sıvılaşması uyarısı yapıldı.

MTA’nın diri fay haritası ile o ilçelere kaygan zemin uyarısı! İstanbul depremi riskli ilçeler listesi açıklandı - Türkiye Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem ile büyük bir felaket yaşamış, 11 il adeta yerle bir olmuştu. 

Yaşanan deprem felaketinin ardından binlerce binanın enkaza dönüşmesi ve 46 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin ardından bir kere daha deprem gerçeği gündeme taşınmıştı. Deprem riski yüksek olan iller için alarm verilirken İstanbul, Marmara Bölgesi ve İzmir en çok gündeme gelen şehirler olarak öne çıkmıştı. Beklenen büyük İstanbul depremi hakkında yeni bir açıklama yapıldı. 

MTA DİRİ FAY HARİTASI 2023 DOĞRULANMIŞ OLDU! 

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi ile 20 Şubat tarihinde meydana gelen Hatay depremleri sonrasında gözler bir kere daha MTA tarafından açıklanan diri fay haritasına çevrilmişti. MTA tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Deprem Üreten Diri Fayları ve Türkiye Diri Fay Haritası” en son 2013 yılında güncellenmişti. Türkiye'de 5,5 ve üzeri şiddette deprem üretebileceği belirtilen aktif fay sayısının 485 olduğu ilan edildi. 

BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ HAKKINDA YENİ AÇIKLAMA! İSTANBUL'DA ZEMİNİ EN RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

Kahramanmaraş depremi ile zeminin önemi bir kere daha ortaya çıkarken 2007 ile 2009 yılları arasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi öncülüğünde Avrupa yakası güneyi ile Anadolu yakasının güneyinde tamamlanan “İstanbul Mikrobölgeleme Projesi”nde kentin güneyindeki yüksek riskli zemine sahip yerlerin belirlendiği ortaya çıktı. 

Yapılan araştırmalar sonucunda deprem riski yüksek olan ilçeler Avcılar bölgesinin kuzeyi, Haliç’in İstanbul Boğazı’na yakın kıyıları, Ayamama Deresi güzergahı, Halkalı tren istasyonu, Haramidere, Küçükçekmece gölünün kuzey kesimleri, Bakırköy, Güngören ve Gürpınar olarak belirlendi. Zeminde kayma ve sıvılaşma riski raporunda “Şişme potansiyeli açısından Güngören formasyonu diğerlerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Şişme oranı ortalama yüzde 2’den büyük olan formasyonlar Güngören, Çukurçeşme ve Gürpınar formasyonlarıdır” ifadelerine yer verildi. 

ANADOLU YAKASI DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK İLÇELER HANGİLERİ?

Raporda Anadolu Yakası için de tahminlere yer verilirken "İstanbul Boğazı’na ve Marmara Denizi’ne birleşen tüm dere yatakları, sahil dolguları, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçe merkez kısımları, Tuzla ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı doğu kısmı) ve Pendik ilçesinin kuzey kısmıları (Sabiha Gökçen Havalimanı kuzey kısmı) sıvılaşma riski taşıyan alanlar olarak tespit edilmiştir.

Sıvılaşabilir tabakanın 10 metre üstü olduğu dereler; Göksu Deresi, Küçüksu Deresi, Seyitahmet Deresi, Kurbağalı Dere, Esenyurt Deresi, Tugay Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresidir. Sıvılaşabilir tabakanın 10 metre altı olduğu dereler; Bekar Dere, İstavroz Deresi, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Pendik Deresi ve Kaynarca Deresi’dir. Normalde sıvılaşma sonucu meydana gelecek 30 cm’lik oturmanın, yapıya herhangi bir hasar vermeyeceği bilinmektedir" denilerek riskli ilçeler tek tek açıklandı. 

Emlak Haberleri Haberleri