Mücbir Sebep Nedeni İle Konut ve İşyeri Kirası Ertelenir Mi, Devlet Desteği Verilecek Mi, Kira Ödenmezse Ne Olur?

Corana virüsü nedeni ile kiracıların büyük bir bölümü ne yazık ki kira ödemesi konusunda sıkıntı yaşamaya başladı.

Corana virüsü nedeni ile kiracıların büyük bir bölümü ne yazık ki kira ödemesi konusunda sıkıntı yaşamaya başladı. Özellikle de koranavirüs nedeni ile işyeri kapatılan küçük esnaf ile ücretsiz izine çıkarılan ya da iş çıkışı yapılan çalışanlar kira ödemeleri konusunda ne yazık ki para yatıramaz hale geldi. Peki, koranavirüs mücbir sebep sayılacak mı, kira borcu ödenmezse ne olur, kiracıların yasal hakları neler, kirayı yatırmayan kiracı tahliye edilecek mi, koranavirüs kira artışı için sebep sayılır mı? Soruların yanıtları haberimizde..

Türkiye tüm dünyayı etkisi altına alan Corana Vİrüsü ile savaşmaya devam ederken virüsün ülke geneline yayılmasını engellemek için alınan her türlü tedbir kararı ne yazık ki dolaylı ya da direkt olarak ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ediyor.



Koranavirüs salgını nedeni ile yapılan evde kal çağrısı ve devlet tarafından alınan zorunlu işyeri kapatma kararları hem bu işyerlerinin sahibi olan küçük esnafı hem de bu işyerlerinde çalışan asgari ücretli kişileri olumsuz etkiledi. Vatandaş geçim derdine düşerken bir yandan da düzenli ödemelerin altında ezilmeye başladı.



KORANAVİRÜS MÜCBİR SEBEP SAYILACAK MI, KİRA BORCU ERTELENİR Mİ, DEVLET KİRA DESTEĞİ VERECEK Mİ?



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yapmış olduğu açıklama ile pek çok sektör için koranavirüsü mücbir sebep sayacaklarını belirterek vergi borcu için ödeme ve beyan tarihlerini uzatacaklarını duyurmuştu.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'da benzer bir açıklama yaparak corona virüsü mücbir sebep sayarak mülkiyeti devlete, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere ait olan tüm işyerleri için kira ödemelerini faizsiz olarak 3 ay ertelediklerini duyurmuştu.



Ancak ne yazık ki özel şahıslara ait işyeri ve konutlar için kiracılara bir kira erteleme hakkı tanınmadı. Yine şu ana kadar devletten kira desteği konusunda da resmi bir açıklama yayımlanmadı. Konuyu bugünkü köşe yazısına taşıyan Posta Gazetesi yazarı Meltem Kara Söylenenoğlu "koranavirüs kiracılar için mücbir sebep sayılır mı?" sorusunu Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz'a yöneltti.





BAZI EV SAHİPLERİ KİRAYA ZAM YAPMAYA BAŞLADI!



Yaşanan süreçte bazı işyeri ve ev sahiplerinin zam talebinde bulunması da tepki topladı. Konu hakkında açıklama yapan Kiraz "Kira borcunun uyarlanmasını talep etmek. Bu seçenekte kiracının ödemesi gereken bedeli salgın nedeniyle ödeyemediğini ispat etmesi gerekir ve bu salgın dönemi etkisini sürdürdüğü süre için uyarlama talep edebilir.



Bu dönem için uyarlama davası açacak bir kiracı, ihtarını gönderip kirasını eski bedelden ödeyerek, sonra davasını açıp uyarlama talep edebilir. Mücbir sebep nedeniyle artış yapmak zorunda değildir" diyerek kesinlikle koranavirüs nedeni ile taşınmaz sahiplerinin zam yapma hakkına sahip olmadıklarını söyledi.





CORANA VİRÜSÜ NEDENİ İLE KİRACI KİRAYI ÖDEYEMEZSE NE OLUR?



Yaşanan süreçte bazı ev sahipleri ve işyeri sahipleri kiracılarına kolaylık tanımayı tercih etti. Bazı taşınmaz sahipleri kira borcunu 3 ay erteleyerek taksitlendirirken bazı taşınmaz sahipleri de kiracılarından 1 - 2 ya da 3 ay boyunca kira almama kararı aldı.



Kira borcunun ödenemmesi durumunda Kiraz “Burada ödeme yapılmaması veya artış yapılmaması kanun nezdinde mümkün değildir. Ancak mevcut durum mücbir sebeptir ve 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 138’inci maddesinde yer alan aşırı ifa güçlüğü gereğince borçlu olan kiracının Salgın nedeniyle kira borcunu ödeme durumu çekilmez bir hal alırsa (iflas etme gibi) sözleşmeyi haklı nedenle tazminatsız feshetme hakkı bulunuyor" diyerek konuya açıklık getirdi.



Şu anda icra daireleri kapalı olduğu için 3 ay boyunca kiracılar için tahliye konusunda ev sahipleri tarafından bir adım atılması mümkün değil. Ancak 3 ay sonra kiracının anlaşmadan ödeme yapmaması durumunda faizi ile bu parayı toplu olarak ödemesi gerekecek.



Çoğu taşınmaz sahibi ise işsiz kalan kiracılarından kira almama kararı için şu förmülü uyguluyor;



Aylık kirası bin lira olan kiracının Nisan ayı itibari ile ödemesi gereken 3 aylık kirası erteleniyor. Nisan, Mayıs ve Haziran ayında ertelenen kira borcu olan 3 bin lira Aralık ayına kadar ödenmesi gereken 6 aylık kira borcu olan 6 bin liraya ilave ediliyor ve toplam 9 bin liralık kira borcu 6 aya bölünerek aylık 1.500 liralık kira bedeli olarak ödeniyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri