Mülkiyette ferağ ne demek, tapu işlemlerinde ferağ süreci nasıl işler?

Tapu işlemlerinde ilişik kesme ya da devretme anlamı taşıyan mülkiyette ferağ nedir ve tapu işlemlerinde ferağ sürecinin nasıl işlediğine dair detayları haberimizde paylaştık.

Tapu işlemlerinde malikin taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkının devri anlamına gelen mülkiyette ferağ, aynı zamanda hukuk süreçlerine de kullanılan bir terimdir. Mülkiyette ferağ ivazlı ve ivazsız olarak iki şekilde yapılmaktadır.

Tapu işlemlerinde ferağ süreci nasıl ilerler?

Ferağ kelimesi bir şeyden vazgeçme ve çekilme anlamına gelmektedir. Tapu sicil işlemlerinde bir mülk sahibinin mülkiyet hakkını bir başka kişiye devretmesi için tapuya başvuru yapması ve mülkiyetle ilgili kendi ilişiğini kesmesi işlemidir.

Malikin taşınmazına dair devir talebi ve bununla beraber yapılan resmi işlemlere ferağ işlemi denmektedir. Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde yapılan ferağ işlemi, belli bir bedel karışığında yani ivazlı olarak yapılabileceği gibi aynı zamanda ivazsız yani bedel belirlemeden de yapılabilmektedir.

Bunun için mülk sahibinin tapu müdürlüğüne giderek, mülkiyet hakkının bir başka kişiye devrine ilişkin talebini iletmesi ve tapu memuru tarafında hazırlanan resmi senedi imzalamasıyla ferağ işlemini gerçekleştirmiş olur.

Ferağ verme işleminde kat karşılığı işlemler yapılmaktadır. Arsa sahibinin bu sürede ferağ vermesi ve söz konusu sözleşmeden doğan hakları nedeniyle kat karşılığındaki mülkiyetin yükleniciye geçmesi durumudur.

Mülkiyette ferağ işlemi genel tabiriyle hak devretmek anlamı taşınır. Taşınır ve taşınmaz mallar ü-zerindeki sahiplik hakkının başka birine devredilmesi ya da direkt olarak o mal üzerindeki ilişiğin kesilmedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere ferağ işlemi bedelli (ivazlı) ve bedelsiz (ivazsız) olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri