Müstakil Arazi Üzerine Kaç Ev İnşa Edilebilir, Tüm Hissedarlar Ev Yaptırabilir Mi?

Bir arazinin üzerine kaç ev inşa edilebileceği merak ediliyor. Müstakil araziler üzerinde tüm hissedarlar ayrı ayrı ev inşa edebilirler mi?

Müstaskil araziler ile alakalı olarak detaylı bilgiler ve diğer uygulamalar yeterince araştırılmadan hareket edildiği için zaman zaman mağduriyetler doğabilmektedir. Örneğin müstakil bir araziye sahip olanlar tüm hissedarların ayrı ayrı arazi üzerinde ev inşa edebileceklerini düşünmektedirler. Ancak uygulama safhasında durumun böyle olmadığı görülmektedir. Bundan dolayı da çözümsüz anlaşmazlıklar ortaya çıkmakta ve hissedarlar birbirlerinin ev sahibi olabilme imkanlarını engeleyebilmektedirler. Bir arazi üzerine ayrı ayrı kaç adet ev kurulabilir?

BİR MÜSTAKİL ARAZİYE KAÇ EV İNŞA EDİLEBİLİR?

Arazilerin üzerine ev inşa edilmesi durumu tamamen o arazinin imar durumu ile alakalıdır. Ancak bir tapuya sahip olan arazilere en fazla kaç ev kurulabileceği bellidir. Özellikle büyükşehirlerde bu sorunlar daha üst seviyede yaşanabilmektedir. Esasen sadece bir tapuya sahip arazi üzerinde sadece 1 adet ev inşa edilebilir. Bu evin kaç katlı olabileceğine ise imar durumuna göre karar verilmektedir.

Örnek bir uygulama verilecek olursa bir tapuda 500 metrekarelik bir arazinin müstakil bir şekilde mülk edinildiği düşünülsün. Bu arazi üzerinde bir adet yapı inşa edilebilmektedir. 2 hissedar olduğu varsayılırsa arazinin üzerinde iki ayrı ev yapılamamaktadır. Ancak kat durumuna göre tüm hissedarlara aynı bina içerisinde evler inşa edilebilmektedir. Sadece farklı binalar yapılamamaktadır.

İmar uygulamalarına göre tapu birleştirmeleri yapıldığında inşa edilebilecek ev sayısı ile alakalı farklı durumlar meydana gelebilmektedir. Farklı tapulara sahip araziler bir araya getirilerek büyük konut projeleri için yasal izinler alınabilmektedir. Ancak bunun özel şartları bulunmaktadır. Araziye göre kapsamlı inceleme yapılması gerekmektedir. Bu inceleme yapılmadan bir arazinin üzerinde kaç ev inşa edilebileceğine kesin yanıt vermek mümkün değildir.

Emlak Haberleri Haberleri