Miras veya satın alma yoluyla vatandaşlar bir arazi üzerinde ortak olabiliyorlar. Bu arazi üzerinde mülk sahiplerinin ev yapıp yapamayacakları merak ediliyor. Müşterek bir arazi üzerinde ev yapılır mı? Eğer müşterek arazi üzerinde ev yapılmak istenirse hangi yollar takip edilmelidir? Müşterek arazide ev yaptırmak için tüm ortaklardan izin alınması gerekir mi?
MÜŞTEREK ARAZİ ÜZERİNDE EV YAPILIR MI?
Müşterek bir arazi üzerinde ev yapılmasının ilkesel olarak bir engeli bulunmamaktadır. Arazinin imarında eğer ev yapılmasına bir engel yoksa müşterek arazi üzerinde ev yaptırılabilir. Ancak bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Arazinin ne şekilde müşterek olduğu ve tasarruf hakkına bakılarak ev yapımına karar verilmektedir.
MÜŞTEREK ARAZİDE EV YAPILMAK İSTENİRSE HANGİ YOLLAR İZLENMELİ?
Müşterek arazide ev yaptırılmak istenirse öncelikle hisseli arazide hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmiş olması gerekiyor. Bu konuda daha önceden ortaklar arasında anlaşma sağlanmışsa imar durumuna uygun şekilde ev yaptırmanın önünde herhangi bir engel bulunmuyor.
Müşterek arazide hangi kısmın hangi ortan tarafından kullanılmasına dair bir anlaşma yoksa bu durumda iş biraz uzamaktadır. Böyle bir durumda arazi üzerinde ev yaptırmak istenildiğinde tüm ortaklardan izin alınması zorunludur. Ortakların birisi izin vermezse arazi üzerinde herhangi bir şekilde ev yaptırılamaz. İzin alınmadan ev yaptırılması hissedarların mülkiyet hakkının ihlal edilmesi olarak değerlendirilmektedir. Böyle bir durumda onay vermeyen hisdsedarın yaptırılan evi yıktırmak, mühürletmek, kullanıma kapatmak gibi hakları bulunmaktadır.
Müşterek arazilerde ev yaptırmanın bir diğer yolu da ortaklığın giderilmesi davası açmaktır. Bu davanın sonucunda ortaklık giderilir ve arazi üzerindeki mülkiyet hakları netleşir. Herhangi bir engel kalmayınca da arazi üzerinde istenildiği gibi ev yaptırılabilir.