Müteahhit İnşaatı Yarım Bırakırsa Ne Olur, Hak Kaybı Yaşanır Mı, Nereye Başvuru Yapılmalıdır?

Yükselen inşaat maliyetleri nedeniyle bazı müteahhitler inşaatı yarım bırakabiliyor. Böyle bir durumda nasıl hareket edilmelidir, ne yapılmalıdır?

Yükselen inşaat maliyetleri inşaat sektöründe sınırlı da olsa krize yol açyı. Yüksek maliyetler çok güçlü finansman desteği olmayan müteahhitlerin inşaatları yarım bırakmasına neden olabiliyor. Yarım kalan inşaattan konut satın alanlar ise büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kalabiliyorlar. Peki müteahhit inşaatı yarım bırakırsa ne olur? Yarım bırakılan inşaattan konut satın alanlar ne yapmalıdır?

İNŞAAT YARIM KALIRSA NE OLUR?

Bir inşaat başladığında müteahhitler eğer arsayı bir başkasından kat karşılığı almışlarsa bunun sözleşmesi yapılmaktadır. Ayrıca inşaat devam ederken yapılan konut satışlarında da ayrı bir sözleşme yapılmaktadır. Eğer bir müteahhit inşaatı yarım bırakırsa mağduiyet yaşayanların haklarını arama yolu mahkemeler olmaktadır. Bundan dolayı da ilgili müteahhite ilişkin dava açılmalıdır.

YARIM KALAN İNŞAATIN HUKUKİ TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Müteahhit eğer bir inşaatta 6 ay herhangi bir faaliyette bulunmaz ve çalışmaları durdurrusa bu inşaat hukuken yarım kalmış anlamına gelmektedir. Böyle bir durumun resmi yolla tespit edilmesi durumunda müteahhit diğer hak sahiplerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemiş olurlar. Ortaya çıkan mağduriyetin giderilmesi için de müteahhit sorumlu olur.

YARIM KALAN İNŞAATTA HAK KAYBI OLUR MU?

Bir inşaatta yarım kalma durumu ortaya çıkınca mahkemeye başvuran arsa sahipleri müteahhite devrettikleri arsayı geri alabilirler. Böyle bir işlemde ise mağduriyetler artmaktadır. Kat irtifaklı tapu ile konut satın alanlar arsa payı da satın almış oluyorlar. Ancak arsa sahibinin arsayı geri alması ile konut satın aldıkları için arsa payları bulunanlar bu paylarını kaybedebiliyorlar.

HANGİ MAHKEMELERE BAŞVURU YAPILIR?

Bir inşaat müteahhit tarafından yarım bırakılmış ve tamamlanmamışsa hem arsa sahipleri hem de o inşaattan konut satın alanlar mahkeme yoluna başvurmalıdırlar. Aksi bir durumda herhangi bir haklarını geri almalarının imkanı bulunmamaktadır. Bunun için de başvurulacak mahkeme tüketici mahkemeleri değil sul ceza mahkemeleridir.

Emlak Haberleri Haberleri