Müteahhit İskan Almıyor Ne Yapmalıyım Diyenler İçin İskan Ruhsatı Alma Zorunluluğu İçin Nereye Şikayet Edilir?

Konut satış rakamlarının düşen faiz oranları kapsamında yeniden artışa geçmesi ile beraber iskan konusu da yeniden gündeme geldi.

Konut satış rakamlarının düşen faiz oranları kapsamında yeniden artışa geçmesi ile beraber iskan konusu da yeniden gündeme geldi. İskan ruhsatı olmayan konutlar için yapılan uyarılar sonrasında müteahhitin iskan zorunluluğu konusunda yöneltilen sorulara da yanıt geldi. Peki, müteahhit iskanı almadı diyenler için yasal haklar neler, müteahhitin iskan almaması halinde neler yapılmalıdır, müeahhitin iskan sorumluluğu var mı? Soruların yanıtları haberimizde...

Konut alan kişilerin dikkat etmeleri gereken en önemli konuların başında evin iskanı olup olmadığı konusu yer almaktadır.



İSKANI OLMAYAN EV ALINIR MI, İSKANSIZ DAİRE İÇİN KONUT KREDİSİ ÇIKAR MI?



Ülkemizde yasal olarak iskansız evlerin satışı için bir yasal yaptırım bulunmamaktadır. Yani tapuda iskanı olmayan evin satışını engelleyen hiçbir kanun maddesi bulunmamaktadır.



Ancak iskanı olmayan evin alınması konusunda çok dikkatli olunması gerekmektedir. Konu hakkında Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu'ya açıklamada bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz “Ev almak isteyen vatandaşlarımıza en önemli uyarım; bitmiş, iskânı alınmış taşınmazı tercih etmeleridir. Çünkü iskânı alınmış taşınmazın niteliği belirlenmiştir. Kaçağı, imara aykırılığı olmayan taşınmaz demektir" diyerek önemli bir uyarıda bulundu.



MÜTEAHHİTİN İSKAN ALMA ZORUNLULUĞU VAR MI, İSKAN ALMAYAN MÜTEAHHİT NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?



Kiraz satın aldığı evin iskanı olmadığını öğrenen kişilerin de yasal hakları olduğu hatırlatmasında bulunarak "Binayı fiilen teslim aldınız, ancak müteahhit iskân belgesini almıyor ise müteahhittin sorumluluğu hiçbir zaman sona ermeyecek. Müteahhit iskân almak zorunda.



Ancak müteahhittin iskâna aykırı inşaat yapması halinde bunu sulh hukuk mahkemesi kanalı ile tespit ettirip iskâna aykırılıkları gidermesini istemeniz gerekir” diyerek müteahhitin iskan alma zorunluluğu için bir zaman aşımı süresi olmadığını söyledi.



Müteahhitin iskan almaması halinde ise kişiler sulh hukuk mahkemelerine başvuruda bulunarak haklarını arayabilecekler.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri