Müteahhitler şimdi yandı! Hemen evinize baktırın ödediğiniz parayı geri alın

Kahramanmaraş merkezli deprem büyük bir yıkıma neden olurken evini sağlam yapmayan müteahhitlere kötü haber verildi! Depremle yıkılmasına gerek yok hemen evinizi kontrol edin eviniz depreme dayanıklı değilse paranızı geri alın!

Müteahhitler şimdi yandı! Hemen evinize baktırın ödediğiniz parayı geri alın - Türkiye 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremle güne büyük bir acı ile uyanırken bir kere daha binaların sağlamlığı tartışma konusu olmuştu. Depremin yıkıcı etkisi ile sarsılan Kahramanmaraş'ta her 4 binadan biri enkaz haline gelirken Antakya'da ise her 2 konuttan birinin yıkıldığı açıklanmıştı. 

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kilis'te büyük yıkım yaşanmıştı. Yine Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana ve Osmaniye'de deprem nedeni ile yıkım yaşayan şehirler arasında yer almıştı. Yaşanan deprem nedeni ile binlerce bina çökerken çöken binaların altında son verilere göre 35 bin vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 

DEPREMİ BEKLEMEYİN HEMEN EVİNİZİ KONTROL ETTİRİN! 

Çöken binaların yanında sapasağlam kalmayı başaran binaların da olması bir kere daha deprem değil bina öldürür sözünün gerçekliğini ortaya çıkarmıştı. Konu hakkında açıklama yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Haluk Nami Nomer, “Söz konusu yapının şartnamelere uygun olmadan yapılması durumu ortaya çıkarsa ‘ayıp hükümlerine’ başvurabiliriz” diyerek herkesin hemen evine deprem dayanıklılık testi yaptırması gerektiğini söyledi. 

Nomer yaptığı açıklamasında "“Sözleşmede açıkça bir hüküm olmasa dahi müteahhit yapı yönetmeliklerine ve teknik şartnamelere göre binayı uygun inşa etmek ile yükümlüdür. Ayıplı bir mal satın alındığı zaman ayıp hükümlerine dayanarak çeşitli talepler ileri sürülebilir. Sözleşmeden dönülebilir, yani artık ‘ben bu evi istemiyorum paramın iadesini istiyorum’ denilebilir, bedelde indirim istenebilir, ücretsiz onarımı talep etme ve ayrıca tazminat hakkı da saklıdır. Tüketici kanunu çerçevesinde ağır kusur ve hile varsa zaman aşımı hükümleri de uygulanmaz. Kanun açıkça bunu belirtiyor" diyerek hile ve ağır kusur durumlarında zaman aşımı olmadığını söyledi. 

Emlak Haberleri Haberleri