Son dönemde büyük bir hızla yükselişe geçen inşaat malzemeleri fiyatları için beklenen ilk adım atıldı. İnşaat sektörünün uzun zamandır şikayetçi olduğu sunta, yonga ve MDF gibi ahşap hammaddeler gelen yoğun talep üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenleme ile İhracı Kayda Bağlı Mallar listesine eklendi.
Yapılan bu hamle inşaat sektöründe büyük sevinç yaratırken benzer bir hamlenin demir ve çimento sektörü için de yapılması bir kere daha gündeme taşındı. Müteahhitler özellikle de son 1,5 senelik zaman dilimi içerisinde rekor zam gören çimento ve demirin de bu liste içerisine alınmasını talep ediyor.
ALINAN KARAR DENGELERİ KORUMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!
Konu hakkında açıklama yapan İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman ahşap hammaddeler için alınan kararı desteklediklerini belirterek çimento ve demir fiyatlarını bir kere daha gündeme taşıtı.
Kahraman inşaat sektörünün önünün açılması ve girdi maliyetlerinin azaltılabilmesi için MÜFED olarak hazırladıkları raporu Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a sunduklarını belirterek pek çok sektörde dolar kurunda yaşanan yükseliş nedeni ile hammadde temini sıkıntısı yaşandığını söyledi.
Sunta ve MDF'nin kilogram satış fiyatının ortalama 1 dolar olduğunu belirten Kahraman "İşlenmiş olan sunta ve mdf’yi ise kilosu yaklaşık 25-30 dolara kadar ihraç edebiliyoruz. Katma değeri yüksek ürün üreterek ihracat yapan, iç piyasaya ürün tedariği sağlayan kobilerimiz maalesef işleyecek malzeme bulamıyor. Dengeleri koruyarak elbette hammadde ihracatı da yapacağız" dedi.
İHRACI KAYDA BAĞLI MALLAR LİSTESİ İÇERİSİNE DEMİR VE ÇİMENTO EKLENECEK Mİ?
Demir ve çimento sektöründe de benzer sorunlar yaşandığına dikkat çeken Kahraman bu iki sektörde üretim için Ticaret Bakanlığı tarafından müdahale beklediklerini dile getirdi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un konu ile yakından ilgilendiğini dile getiren Kahraman demir ve çimentonun inşaat sektörünün vazgeçilmez ve olmazsa olmaz hammaddesi olduğunu belirterek indirim beklediklerini söyledi.
Hatırlanacağı üzere Ticaret Bakanı Mehmet Muş bir süre önce demir ve çimento sektörünün temsilcileri ile bir araya gelmiş, fiyatların son derece yüksek olduğunu belirterek indirim yapılması gerektiğini söylemişti. Yine fiyatların aşağıya çekilebilmesi adına iki sektörden de üretim kapasitesini arttırması talep edilmişti.