Müteahhitlerden Hükümete Çağrı: Tasfiye ve Fiyat Farkı Kararnamesi Çıkmazsa Asgari Ücretli Çalıştıracak Kimse Kalmayacak

Döviz kurunda yaşanan yükseliş inşaat sektörünü vurdu. Demir ve çimento fiyatları artık nerede ise saatlik zamlanırken müteahhitler acil tasfiye hakkı ve fiyat farkı kararnamesi talep etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile milyonlarca kişinin beklemiş olduğu asgari ücret 2022 maaşı zammı açıklanmıştı. Son 50 senenin en büyük zammı olarak duyurulan açıklama ile asgari ücret maaşı 4 bin 250 TL olarak duyuruldu.

Gelen zam işçileri sevindirirken inşaat sektörü içerisinde bulunan ekonomik durum nedeni ile hükümete çağrıda bulundu. Döviz kurlarında yaşanan yükselişten en olumsuz etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaat sektörü demir ve çimento fiyatlarına yetişemez hale geldi.

DEMİR VE ÇİMENTO FİYATLARI ALEV ALDI, İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TASFİYE VE FİYAT FARKI KARARNAMESİ TALEBİ YENİDEN GÜNDEME ALDI!

Dolar kuru bugün tarihinde ilk kez 17 TL seviyesini görerek rekor kırarken yaşanan yükseliş ne yazık ki inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Demirin ton fiyatı 14 bin TL seviyesini aşarak inşaat sektöründe şantiyeleri durma noktasına getirirken çimento fiyatları da yeni zamlardan etkilendi.

Hem demir hem de çimento fiyatlarına gelen zamların ardından kentsel dönüşüm projelerinin büyük bir bölümünde sözleşme iptalleri başlarken bazı vatandaşların ise fiyat farkı vermeyi kabul ederek sözleşmelerini yeniledi.

KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FİYAT FARKI VE TASFİYE KARARNAMESİ VERİLECEK Mİ?

Demir ve çimento fiyatlarında yaşanan hızlı ve öngörülemez yükseliş en çok kamu müteahhitlerini mağdur etti. Müteahhitler daha önce demir ve çimento fiyatları üzerinden fiyat teklifi vererek almış oldukları işlerde büyük zarara uğrarken artık bu zararların karşılanamaz boyuta gelmesi nedeni ile sektörde iflas dalgası başladı.

Hatırlanacağı üzere Haziran ayında İMKON'a bağlı müteahhitler Türkiye genelinde 15 günlük iş bırakma eylemi yapmış, bu süreçte çimento fiyatlarına yapılan zamların geri çekilmesini talep etmişti. Dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisi ile yeni bir zam dalgası yaşanırken kamu müteahhitleri acil fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını talep etti.

Eski fiyatlar üzerinden teklif vererek ihale alan müteahhitler yeni zamlı fiyatlar ile sürekli olarak zarar ederken bu zararların artık karşılanamaz boyuta gelmesi ile fiyat farkı ve tasfiye kararnamesi istedi. Hatırlanacağı üzere benzer bir durum Rahip Brunson krizinde yaşanmış, dolar kurundaki hızlı yükseliş nedeni ile müteahhitleri o dönemde tasfiye hakkı tanınmıştı.

Emlak Haberleri Haberleri