Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenli olarak hazırlanan İnşaat Sektörü Analizi Raporu yayınlandı. Raporda inşaat sektöründe son 5 çeyrek dönemdir artan oranlarda aralıksız daralma yaşandığına dikkat çekildi. 2022 yılının son çeyreğinde de bu daralmanın sürdüğü ve yakın bir zamanda sürdürülebilir büyümeye dönüşün öngörülmediği bildirildi.
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ BELLİ OLDU!
İnşaat sektöründe yeniden büyümeye dönüş için maliyetlerdeki artış sorununun çözümüne ihtiyaç duyulduğu belirtildi. İnşaat sektöründe güçlenme gerçekleşmeden kalkınma hedeflerinin sürdürülmesinin imkansız olduğu bildirilirken 2023 yılında hem kamu müteahhitlerinin hem de konut sektörünün sorunlarının çözümlerine dair adımların beklendiği açıklandı. Ayrıca hükümetin konut sektöründe üretimi destekleyen son kampanyalarının olumlu olduğu yorumu yapıldı.
Yayınlanan rapordaki değerlendirmelere göre önceki yıllarda yurt içinde yaşanan sorunların büyük müteahhitlik firmaları tarafından uluslararası projelerle telafi edilmeye çalışıldığı bildirildi. Ancak savaş ve ekonomik kriz nedeniyle bu alanda da gerilemeler olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yayınlanan raporda şu değerlendirmeye yer verildi:
“İnşaat maliyetlerindeki artışlar yeni projelerin geliştirilmesinde ve kamu projelerinin devam ettirilmesinde çok önemli sorunlar çıkarmaktadır. Salgının etkileri ve döviz kurundaki gelişmelerle beraber girdi maliyetlerinde 2021 yılında yüzde 150 artış meydana gelmiştir. Ardından çıkan Rusya – Ukrayna savaşının ekonomilere yansımasıyla Ocak 2022 – Kasım 2022 döneminde bu oran yüzde 170’i aşmıştır. Kamuya yapılan işlerdeki ayrılan ödeneklerin yetersizliği, hakediş ödemelerindeki uzun süreli gecikmeler, arttırılan vergi yükü gibi sorunlar da sürmektedir. Anadolu’nun dört bir tarafında sektör projeleri yüksek borçlulukla tamamlanmaya çalışılmaktadır. 2023 yılında hem kamu müteahhitlerinin hem de konut sektörünün sorunlarını çözecek adımların atılması beklenmektedir.”
YENİ EVİM KAMPANYASI KONUT ÜRETİMİNE KATKI VERECEK
Konut üretimine dair ise raporda, “Yatırımcıların enflasyondan korunmak amacıyla 2021 yılının son çeyreğinde gayrimenkule yönelmeleriyle bir süre yükselen konut satışları 2022 yılında gerilemiştir. Yeni inşaat başlangıçlarındaki gerilemeler de sektördeki sorunlara işaret etmektedir. Sosyal konut ve orta gelir kampanyası ile sektörde kısmi bir rahatlama yaşanabileceği düşünülmektedir. Konut kredisi faizlerini psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşüren Yeni Evim kampanyası sektöre olumlu etki yapacaktır. Bu şekilde özellikle Anadolu’da büyük kentlerin çeperlerinde yeni konut üretimleri sektöre hareketlilik kazandıracaktır.” ifadelerine yer verildi.