Türkiye Müteahhitler Birliği bir rapor yayınlayarak Türk inşaat sektöründeki son gelişmeleri kamuoyuna aktardı. Sektörde mevcut durum bu rapor ile masaya yatırılırken sorunların çözümü için de atılması gereken adımların altı çizildi.
TÜRK MÜTEAHHİTLER BU YIL YURT DIŞINDA 132 YENİ PROJE ÜSTLENDİ
Yayınlanan rapora göre 2022 yılının ilk 6 ayında Türk müteahhitler yurt dışında 132 yeni projeyi üstlendiler. Bu projelerin toplam değerlerinin ise 4,6 milyar dolar olduğu bildirildi. Türkiye Müteahhitler Birliği’ne göre mevcut pazarlarda daha aktif olunması ve yeni pazar arayışlarının da hızlandırılması gerektiğinin altı çizildi. İnşaat sektörü için son dönemlerde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarının ön plana çıktığı vurgulandı. Ayrıca Türk inşaat sektörünün Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Gana ve Sahra-altı Afrika bölgesinin yakından takip edildiği ifade edildi.
RUSYA PAZARINDA SAVAŞ SIKINTISI
Türkiye Müteahhitler Birliği’nin raporunda Rusya pazarına özel bir yer ayrıldı. 2021 yılında Rusya’da 11 milyar dolar seviyesinde proje üstlenildiği ve bunun rekor olduğu belirtilirken şu anda devam eden projelerin değerinin de 20 milyar doları bulduğu bildirildi. Ancak savaş nedeniyle Rusya’da Avrupa firmalarıyla ortak proje yapan Türk müteahhitlerin işlerinde aksama olduğu uyarısı yapıldı. 2022 yılının ilk 6 ayında Türk müteahhitler Rusya’da 396 milyon dolar değerinde 4 yeni proje üstlenebildiler.
KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ İÇİN DEVLETE ÇAĞRI!
Konut sektörüne dair de Türkiye Müteahhitler Birliği’nden çeşitli uyarılar yapıldı. İnşaat sektöründe yatırımların düştüğü uyarısı yapılırken artan girdi maliyetlerinden dolayı yeniden faaliyetlerin durma noktasına geldiği ikazında bulunuldu. Maliyet artışlarından dolayı konut fiyatlarının yukarı yönlü baskılandığını bildiren raporda, “İnşaat sektöründe büyüme için yatırımlarda canlanma ve artan girdi maliyetlerine dair çözümün bulunması gerekmektedir. Özellikle kamunun yatırımları bu konuda yol gösterici olacaktır. Yükseltilmiş olan stopaj ve katma değer vergisindeki tevkifat oranları en azından eski düzeylerine çekilmelidir. Maliyet artışları ile artan konut fiyatları konut üretiminde gerilemelere neden olmaktadır. Orta ve dar gelirlilerin konut sahibi olmaları giderek zorlaşmaktadır. Bunun için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın konut fiyatlarında maliyet payı yüksek olan arsa maliyetlerinin azaltılmasına dair çalışmaları büyük bir öneme sahiptir.” denildi.