Müteahhitlerden konut fiyatlarını tepetaklak edecek açıklama! Yap, İşlet Devret YİD modeli konut projeleri geliyor

Yükselen konut fiyatlarına çözüm arayışları devam ederken konu hakkında bir çözüm önereside müteahhitlerden geldi. Konut fiyatları düşecek mi, ne zaman düşer, 2023'te ne olur?

Koronavirüs döneminde yükselişe geçen konut fiyatları pandemi sonrası daha da sert bir şekilde rekor serisine başlamış, konut fiyatları zam rekorları kırmaya başlamıştı. Yaşanan yükseliş dar gelirlinin ev sahibi olmasını imkansız hale getirmişti.

Alt gelir grubunun ev sahibi olmasını sağlamak adına TOKİ 150 bin sosyal konut projesi açıklanmıştı. Eylül ayında konut fiyatlarını düşürmek amacı ile pek çok TOKİ 150 bin konut projesinin yanı sıra hazine arazilerini satışa sunulması, Emlak Konut tarafından yeni konut seferberliğinin başlatılması gibi ek tedbirlerin de hayata geçirileceği ilan edilmişti.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ, EV FİYATI NE ZAMAN DÜŞER?

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş etkisi ile Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1 milyon lirayı aşmış, İstanbul'da 2 milyon TL bandına ulaşmıştı. Fiyatlarda yaşanan yükseliş konutu tekrar yatırım aracı haline getirse de Haziran ayı itibari ile konut satış rakamları hız kesmeye başlamıştı.

Konut fiyatlarını düşürmek için hükümet tarafından yeni tedbirler peş peşe açıklanırken bir çözüm önerisi de müteahhitlerden geldi. Konu hakkında açıklama yapan İNDER Başkanı NazmiDurbakayım konut fiyatlarını yarı yarıya düşürecek formülü açıkladı.

KONUT FİYATLARI TEPETAKLAK OLUR MU, 2023'TE EV FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLACAK MI?

Durbakayım devletin yeni konut hamlelerini desteklediklerini belirterek bu sürece ortak olmak istediklerini dile getirdi. Konut fiyatları hakkında Durbakayım "Bugün İstanbul'da 1+1'lik bir dairenin aşağı yukarı 2 milyon lira civarında olduğunu düşünürsek, bunun en az yüzde 50'si arsa payı oluyor. Arsa payını çıkardığımızda fiyat yarı yarıya düşüyor.

Burada maliyeti düşürmek için bir felsefe değişikliği de yapılabilir. Yani ekonomik konutlar inşa ederken bunun planlaması da onu göre yapılabilir. Gerek kullanacağınız malzeme gerek tavan yüksekliği gibi konularda da kriterleri biraz değiştirerek, yüzde 30 – 40 civarında bir ekonomi sağlanabilir. Dolayısıyla 2 milyon liraya satılacak bir konutun fiyatı 500 bin TL'ye düşebilir" diyerek vatandaşın da bu evleri 39-40 seneliğine satın alabileceğini dile getirdi. Konutun kiralama dönemi bittiğinde ise tıpkı lojman satışında olduğu gibi önceliğin içerisinde oturan kişiye verildiği satış işlemi yapılabileceği belirtiliyor. 

Emlak Haberleri Haberleri